Hlavní obsah

Rebelie v ODS: Topolánkovu hlavu chce šéf Senátu Přemysl Sobotka

Aktualizováno

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v pondělí vystoupil proti šéfovi své strany Mirkovi Topolánkovi a vyzval ho, aby odstoupil z kandidátky pro nadcházející volby. Topolánek by vedle toho měl podle Sobotky pomýšlet i na odstoupení z čela strany. Topolánek by měl zvážit odstoupení i podle názoru místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Článek

K razantnímu kroku dva měsíce před volbami dohnaly Sobotku Topolánkovy výroky na adresu homosexuálů a církve. [celá zpráva]

"Po podrobném seznámení s obsahem rozhovoru jsem velmi rozhořčen. Výroky poškozují ODS a nahrávají sílícímu populismu ČSSD. Žádám proto, aby odstoupil z kandidátky a zvážil své další působení ve funkci předsedy strany," uvedl na tiskové konferenci předseda Senátu.

Sobotka zdůraznil, že jeho vystoupení není v režii "populistů z Lidového domu", na tiskové konferenci prý sdělil svůj vlastní pohled.

Večer Topolánka k odstoupení v ČT vyzvala i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za ODS Miroslava Němcová. "Měl by kvůli svým výrokům vyvodit osobní odpovědnost a odstoupit," řekla. Jestliže ale Topolánek sám neodejde, nebude před volbami o jeho odvolání usilovat: "Když neodejde, přijmu to rozhodnutí, nebudu volat po nějakém jeho odvolání. Znamená to, že máme legitimně zvoleného předsedu, který povede stranu do voleb."

Doplnila, že tyto její výroky se mohou zdánlivě míjet, ale ve straně, která "má nějaký demokratický fundament", je podle ní legitimní vyslovovat nesouhlas.

Topolánek: je to uměle vytvořená záležitost

"Celou záležitost pokládám za uměle vytvořenou, vyjádřím se po zítřejším jednání grémia ODS. Do té doby prosím média o pochopení. Žádné kusé informace poskytovat nebudu," sdělil v pondělí předseda ODS Mirek Topolánek Právu.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič na dotaz Práva pouze poznamenal: „Já to teď nechci komentovat. Myslím si, že je čas, aby se sešlo okamžitě grémium,“ uvedl Gandalovič, který se loni v prosinci netajil svými ambicemi Topolánka ve funkci předsedy strany nahradit. Topolánkův stranický mandát měl však podle vnitřních regulí trvat až do prosincového kongresu 2010.

Pražský primátor Pavel Bém se k Sobotkově výzvě nepřidal. "O tom, kdo bude předsedou, může rozhodnout jen kongres," řekl Bém. Podle něj Topolánkovy výroky poškozují především samotného Topolánka.

Člen nejužšího vedení ODS Jan Zahradil kritizoval, že Sobotka Topolánka k odchodu vyzval na tiskové konferenci. „Já pana předsedu Topolánka určitě k ničemu vyzývat nebudu, a už vůbec ne prostřednictvím médií,“ uvedl Zahradil pro Právo.

Podobné věci se podle něj mají řešit na uzavřených jednáních ať už grémia či výkonné rady. Sám podle svých slov neví o tom, že by se nejvyšší vedení mělo sejít ještě v pondělí, dostal prý pouze pozvánku na úterní pravidelné zasedání.

Podle něj měl Topolánek v minulosti několik kontroverzních výroků, ale každý ví, že není homofob ani antisemita.

Předseda ODS Plzeňského kraje Jiří Pospíšil považuje za nešťastné jak Topolánkovo vyjádření, tak reakci Přemysla Sobotky.

„Výroky pana předsedy byly velmi silné. Připadá mi, že si je těžko může lídr strany dovolit. Ale vyzývat se takto na veřejnosti k odstoupení mně nepřipadá nejšťastnější,“ řekl Právu Pospíšil.

„Jestli by měl odstoupit? Já na to nemám jednoznačný názor. Ať se o tom baví vedení ODS, výkonná rada. Ale nepřipadá mi dobré posílat si vzkazy přes média,“ dodal Pospíšil.

Ke kritice šéfa ODS Mirka Topolánka se nakonec připojil i kardinál a odstupující kardinál  Miloslav Vlk.

„Je známo, že pan Topolánek rychleji mluví, než myslí ... Omluvou však nesmaže fakt, že výroky pronesl. Je málo pochopitelné, že je to v době, kdy probíhá volební kampaň,“ uvedl Vlk.

Blesk z čistého nebe

Sobotkova výzva zapůsobila na politiky ODS jako blesk z čistého nebe. Nikdo z politiků oslovených Právem se k Sobotkově výzvě nechtěl vyjádřit. "Je to trochu silný kalibr, neznám podrobnosti,“ uvedl místopředseda poslanecké frakce Topolánkovy strany a dvojka na jihomoravské kandidátce Václav Mencl.

Ani další z jihomoravských poslanců ODS, místopředseda sněmovního zahraničního výboru David Šeich, neodpověděl na otázku, co o výzvě Sobotky soudí. "V tuto chvíli bych to nechtěl komentovat,“ poznamenal pouze.

Za Sobotkovu výzvu se postavil bývalý ministr zdravotnictví a další z kandidátů na jižní Moravě Tomáš Julínek. "Rozumím jeho obavě o volební výsledek, takže výzva má své opodstatnění,“ řekl Právu.

Se Sobotkou souhlasí i rebel ODS, člen Sobotkovy regionální stranické organizace Juraj Raninec. "Je škoda, že Přemysl Sobotka a další pochopili až teď, že toto vedení ODS volby vyhrát nemůže,“ řekl Právu.

"Do ODS jsem vstoupil v roce 1997 jenom díky tomu, že mne svým chováním a jednáním přesvědčil Přemek Sobotka. Během 13 následujících let jsem nikdy neměl na základě jednání Přemka Sobotky důvod svého rozhodnutí litovat. Tak tomu je i dnes po jeho vystoupení,“ reagoval na dotaz Práva liberecký poslanec ODS Tomáš Hasil. V Libereckém kraji je Sobotka předsedou místní organizace strany.

Topolánek se nebezpečným výrokům bránil

Do Topolánka se na tiskové konferenci opřel předseda konkurenční ČSSD Jiří Paroubek. Připomněl všechny jeho kontroverzní výroky z minulosti i ty nynější.

„Pojem gay mu evokuje pojem Žid, to je velmi vážné, to je uvažování charakteristické pro Třetí říši,“ řekl Paroubek.

Opřel se i do Topolánkových výroků o církvi a voličích ČSSD. „Co je to obyčejný Čech, pro kterého dělá Paroubek politiku, to je přeci vepřo knedlo zelo," řekl předseda ČSSD.

Topolánek sklízí od ČSSD kritiku za svá slova, která pronesl v neformálním rozhovoru pro časopis zaměřený na homosexuály Lui, pro nějž se nechal fotografovat. Redaktor žádal, aby předseda ODS uvedl atributy, které si s homosexualitou spojuje. Topolánek to opakovaně odmítl. Nakonec přece jen uvedl přirovnání, přitom se dotkl i ministra dopravy Gustava Slamečky i premiéra Jana Fischera.

"Co ti mám říct? Gustav Slamečka, když jde opravdu do tuhého, opravdu do tuhého, tak jako ministr, mám pocit, že uhne. A to ten Fischer prostě je Žid, není to gay, a ten uhne ještě dřív. To přeci nesouvisí s tím, že je gay, to souvisí s jeho charakterem, to nesouvisí s tím, že je gay,“ prohlásil Topolánek.

V rozhovoru se pak vyjádřil nelichotivě také vůči katolické církvi, když uvedl, že užívala metody vymývání mozků.

Podle Topolánka jsou výroky vytržené z kontextu, nicméně se omluvil všem dotčeným - Slamečkovi, Fischerovi, gayům, Židům, křesťanům a občanům obecně.

Anketa

Měl by Mirek Topolánek kvůli svým výrokům odstoupit z kandidátní listiny a z vedení ODS?
Ano
84,2 %
Ne
15,8 %
Celkem hlasovalo 33771 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám