Hlavní obsah

Klaus pověřil Šebestu vedením resortu životního prostředí

Právo, Novinky, jas, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pondělí pověřil dosavadního ministra zemědělství Jakuba Šebestu řízením ministerstva životního prostředí. Učinil tak na základě žádosti premiéra Jana Fischera. Informoval o tom prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Jakub Šebesta, kterého prezident pověřil i vedením ministerstva životního prostředí.

Článek

Šebesta nahradil na ministerstvu životního prostředí Jana Dusíka, který minulý pátek rezignoval. [celá zpráva]

Dusík rezignoval poté, co nedokázal rozhodnout o posouzení modernizace elektrárny Prunéřov, kterou navrhla společnost ČEZ.

ČEZ plánuje elektrárnu modernizovat na účinnost 39 procent, ministerstvo pod Dusíkovým vedením žádalo, aby dosáhla 42 procent účinnosti.

Proti postoji ČEZ v pondělí protestovali ekologičtí aktivisté z hnutí Greenpeace, kteří vylezli na komín prunéřovské elektrárny. [celá zpráva]

ODS vadí, že se o Šebestovi rozhodlo bez jejího vědomí. "Předpokládáme, že premiér Jan Fischer svolá v nejbližších dnech schůzku s předsedy politických stran, které se na vzniku současné úřednické vlády podílely," uvedlo grémium strany a varovalo před možnou vládní krizí v případě odchodu nominantů Strany zelených z vlády.

Liška: Překvapivé rozhodnutí

Šéf zelených Ondřej Liška bere Šebestovo jmenování jako překvapivé. Premiér Fischer měl zeleným v pátek slíbit, že o zástupci Jana Dusíka budou jednat v pondělí.

"Toto rozhodnutí bylo překvapivé. Pan předseda vlády se rozhodl, že dovládne jako premiér ČSSD," řekl Liška Právu. Na adresu Šebesty uvedl, že ekologii nerozumí a že to není moc dobrá volba.

Na dalším postupu se chtějí zelení domluvit v pondělí večer, mezi varianty patří i možnost, že odvolají z vlády ministra pro lidská práva Michaela Kocába.

Reklama

Výběr článků

Načítám