Hlavní obsah

S komunisty ve vládě nepočítám, řekl Paroubek

– Praha • Aktualizováno
Novinky, rei

Předseda ČSSD Jiří Paroubek nepočítá, že by v případě volebního vítězství utvořil vládu s komunisty. V televizi Prima v neděli řekl, že by upřednostnil vládu středolevou. Zároveň ale odmítl širokou koalici. Jako druhou možnost by volil menšinovou vládu.

Článek

„Já bych dnes dával přednost vládě středolevé, jako druhá možnost je menšinová vláda a pak další možnosti. Komunisté do vlády nedozráli,“ řekl Paroubek s poukazem, že jestli levice nebude mít ve volbách většinu, vznikne Topolánkova vláda se středopravými subjekty, které, jak se zdá, mají velké šance uspět.

„Pokud by tady ale bylo nestabilní uspořádání jako koalice čtyř, pěti stran, k žádné změně by nedocházelo, to je potřeba vědět,“ dodal Paroubek.

Paroubek se tvrdě pustil do šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. Dotkly se ho prý požadavky komunistů, aby soc. dem. přehodnotila tzv. Bohumínské usnesení, které zapovídá spolupráci obou stran na vládní úrovni. „My chceme zajistit občanům vysokou úroveň, vy se možná chcete vracet k Severní Korejím nebo nevím kam, ale do toho nás netahejte,“ řekl Paroubek.

Filip řekl, že ČSSD není zcela levicovou stranou, což je patrné i z pozice socialistů v Evropském parlamentu. Paroubek zase uvedl, že pravice se snaží děsit komunisty a o ČSSD říká, že je možná ještě horší. „To je jako když vaše strana strašila imperialisty mandelinkou bramborovou,“ poznamenal.

Vojtěch Filip uvedl, že se účasti na vládě nevyhýbá. ČSSD kritizoval za přeběhlíky a také čtvrteční vystoupení ve Sněmovně, když soc. dem. požádala o svolání schůze, na kterou nepřišlo dost jejích poslanců.

Reklama

Výběr článků

Načítám