Hlavní obsah

Prince Charlese s chotí přijal v Praze prezident Klaus

– Praha • Aktualizováno

Následník britského trůnu princ Charles se svou chotí Camillou v sobotu po poledni přiletěli do Prahy na čtyřdenní návštěvu. Je to jejich poslední cíl při cestě střední Evropou. Pár přijíždí po zastávkách v Maďarsku a Polsku. Charlese s Camillou přijal prezident Václav Klaus s manželkou Livií.

Článek

Charles je v Česku oficiálně popáté, Camilla poprvé, několikrát zde však byla soukromě.

Spolu s prezidentským párem se návštěva nejprve prošla v zahradách Pražského hradu a pak zavítala do kostela svatého Cyrila a Metoděje, kde si prohlédla památník hrdinů heydrichiády. Následně se britský pár potkal s válečnými veterány.

Večer na Hradě povečeřel s prezidentem Klausem a sedmi desítkami pozvaných hostů. Členové královské rodiny ochutnali česká jídla.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií s britským královským párem

Foto: Milan Nosek, ČTK

Princ Charles s chotí Camillou si v doprovodu Livie Klausové prohlíží korunovační klenoty při sobotní návštěvě Pražského hradu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pražský primátor Pavel Bém provedl Charlese s Camillou zahradami Pražského hradu

V neděli se princ a vévodkyně zúčastní mše v angličtině v evangelickém kostele svatého Klimenta v Praze. Večer je ve Stavovském divadle čeká představení Mozartovy opery Don Giovanni.

Charles chce zavítat i na venkov

Část návštěvy stráví princ na Moravě, v Brně a v ekologické vesnici Hostětín na Uherskohradišťsku. Vévodkyně zůstane v Praze, kde si prohlédne baletní školičku a výcvikové středisko vodicích psů. Na závěr návštěvy mají schůzku s exprezidentem Václavem Havlem a Dagmar Havlovou. Princ se setká též s památkáři, bude se zřejmě zajímat o možnosti spolupráce. Charles už v minulosti přispěl například na obnovu pražských hradních zahrad.

Camilla do Česka přijíždí se zdravotními problémy. Bolí ji záda. Kvůli potížím musela rušit část svého programu v Polsku a Maďarsku. O změnách v ČR britské velvyslanectví neví.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Princ Charles

Foto: Jan Handrejch, Právo

Princ Charles s Václavem Klausem

Foto: Jan Handrejch, Právo

Princ Charles s Camillou a českým prezidentským párem

Charles má podle svých spolupracovníků Česko v oblibě, rád ho navštěvuje a těší se, že se dostane i z hlavního města do venkovských oblastí.

Program britského páru

Sobota – Dopoledne přílet do Prahy; odpoledne setkání s prezidentským párem na Hradě, návštěva kostela sv. Cyrila a Metoděje; večer oficiální večeře.

Neděle – Dopoledne návštěva kostela sv. Klimenta; večer představení ve Stavovském divadle.

Pondělí – Dopoledne princ navštíví ekovesnici Hostětín, vévodkyně Středisko výcviku vodicích psů v Praze; odpoledne Charles zavítá na Masarykovu univerzitu v Brně, Camilla se vydá do Baletní školy Národního divadla; večer recepce na britském velvyslanectví v Praze.

Úterý – Dopoledne setkání s Havlovými, návštěva English College; odpoledne odlet z Prahy.

Značná část lidí ve světě má Charlese v povědomí především kvůli nepovedenému manželství s princeznou Dianou, která tragicky zahynula, a dlouhodobému vztahu s jeho nynější ženou. V Británii je znám i vášnivým zájmem o architekturu, ekologii a farmaření. S Dianou byl Charles začátkem devadesátých let také v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám