Hlavní obsah

Paroubek může narazit, naštvaní voliči preferují spíše malé strany

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzrůstající obliba malých stran, kterým přidává naštvanost voličů, může udělat šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi čáru přes rozpočet a připravit ho o premiérské křeslo. A to přesto, že podle všech průzkumů z poslední doby je soc. dem. jasným favoritem květnových voleb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Podle šetření agentury Factum Invenio z přelomu února a března, které bylo zveřejněno v pátek, by soc. dem. sice volby s 27,4 procenta (–3,6 %) vyhrála, jenže těsnou většinu by daly dohromady pravicové a středové strany. Tedy ODS s 23 procenty (–2,1 %), TOP 09 s 11,8 ( 0,5 %), Věci veřejné se 7,8 ( 2,6 %) a lidovci, kteří by prošli do Sněmovny se 6,2 procenta.

Podle propočtu by tak ve 200členné Sněmovně disponovala pravice a středové strany 102 hlasy. To by otevřelo cestu Mirkovi Topolánkovi k návratu do Strakovy akademie. TOP 09 má k ODS programově blízko, Věci veřejné a lidovci vládu s ODS nevyloučili, brání se pouze spolupráci s komunisty.

Vývoj volebního modelu podle Factum Invenio (v procentech)
StranaÚnorBřezen
ČSSD3127,4
ODS25,123
KSČM13,514,4
TOP 0911,311,8
VV5,27,8
KDU-ČSL6,26,2
SZ2,24,7

Paroubek minulý týden oznámil záměr vést menšinovou soc. dem. vládu. Pokud by volby dopadly podle Factum, nemohl by se spoléhat na komunisty s 14,4 procenta ( 0,9 %). Levice by měla dohromady jen 98 křesel.

TOP 09 nebude vládu soc. dem. tolerovat

Šancí, jak získat většinu pro svou vládu ve Sněmovně, by pro Paroubka byla dohoda s TOP 09 a Věcmi veřejnými, s nimiž by měla 103 křesel. Pokud by se přidali lidovci, měl by kabinet pohodlnou většinu 113 mandátů. Jenže spolupráci s Paroubkovým vedením ČSSD vylučují představitelé TOP 09. Také soc. dem. odmítají jít do vlády s TOP 09.

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k Paroubkovu záměru sestavit jednobarevnou vládu Právu řekl: „Vzhledem k volebním slibům ČSSD, které jsou zcela v rozporu s tím, co potřebuje Česká republika, k schizofrenii, kdy slibují, že budou snižovat deficit a přitom zvyšovat výdaje, tak si nedokážu představit důvěru takovéto vládě.“

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg nedávno v rozhovoru pro Právo označil ČSSD za „povětrnou holku“. Se současným vedením soc. dem. TOP 09 do koalice prý nepůjde.

Pokud by volby dopadly podle šetření Factum, druhou možností by pro Paroubka byla velká koalice s ODS. Šéf soc. dem. to nedávno označil za havarijní řešení. Podobně donedávna mluvil i Topolánek, teď však vůči soc. dem. přitvrdil.

„Já ji (velkou koalici) pokládám za vyloučenou. Společně se mnou drtivá většina občanských demokratů. Koalice s Jiřím Paroubkem a s jeho sociální demokracií je absolutně vyloučena,“ uvedl Topolánek na dotaz Práva na tiskové konferenci, které se účastnili členové grémia. Šéf ODS už dříve odmítl být v případné vládě ČSSD „junior partnerem“.

Šanci mají i zelení

Podle Factum Invenio mají stále šanci se znovu do Sněmovny probojovat také zelení, kteří po minulých volbách vstoupili do koalice s ODS a lidovci. Podle nejnovějšího průzkumu by Liškovu stranu volilo 4,7 procenta ( 2,5 %). Vzhledem ke statistické chybě tedy nelze vyloučit, že by překročila pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny.

Rozložení sil ve Sněmovně by bylo následující: ČSSD by získala 66 křesel, ODS 55, komunisté 32, TOP 09 pak 22, Věci veřejné 15 a lidovci 10.

Od 26. února do 3. března bylo v průzkumu Factum dotázáno 1031 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám