Hlavní obsah

Kohout počítá s odvoláním velvyslankyně Vicenové z Bruselu

Aktualizováno

Ministr zahraničí Jan Kohout dnes řekl Respektu, že velvyslankyně při EU Milena Vicenová bude odvolána. Informaci přinesl časopis na svých webových stránkách. "S výměnou na bruselském postu počítám," řekl Kohout. Mělo by se tak podle něj stát v rámci balíčku dalších plánovaných změn na velvyslaneckých místech v zahraničí

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout míří na jednání vlády

Článek

Již dříve se spekulovalo, že Vicenovou by měla vystřídat nynější velvyslankyně v Řecku Hana Mottlová. O tom, že chce Kohout Vicenovou odvolat, informoval už dříve právě Respekt. Kohout by si podle časopisu přál, aby vláda změnu schválila ještě do voleb.

Kohout nepotvrdil ani nevyvrátil to, že by výměna v Bruselu měla být kvůli nespokojenosti s výkonem velvyslankyně. "Milena Vicenová měla smlouvu na dobu českého předsednictví a to skončilo. Počítám s jejím setrváním v diplomacii - pokud o to bude mít zájem," řekl Kohout v týdeníku.

Ministerstvo zahraničí uvedlo, že Kohout má s Vicenovou o jejím dalším působení v diplomacii hovořit v pondělí 22. března. Setkají se na pravidelné schůzce ministrů zahraničí EU.

Podle Respektu chtěl Kohout návrh předložit vládě na přelomu března a dubna. Kohoutův záměr potvrdily ČSSD a ODS, napsal už dříve časopis. ODS podle týdeníku s odvoláním nesouhlasí. Vicenová v poslední době zdůrazňovala, že o svém odvolání nemá žádnou oficiální informaci a že chce o svém dalším působení s Kohoutem hovořit. Vicenová vystřídala Kohouta v Bruselu poté, co jej Topolánkova vláda v roce 2007 stáhla.

Premiér Jan Fischer v pondělí po jednání vlády řekl, že o Vicenové chce s Kohoutem osobně jednat po jeho zdravotním volnu, které nyní čerpá a které skončí v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám