Hlavní obsah

ODS hlásí: obstrukcemi jsme zachránili 20 miliard

Praha

Občanští demokraté končí s obstrukčními strategiemi ve Sněmovně, po neděli jich už totiž nebude třeba. Díky brzdění jednání se podle nich podařilo ušetřit státní kase na 20 miliard, jež by z ní vyčerpaly návrhy levicových stran. ODS, která neměla ani s partnery ve Sněmovně většinu, to pokládá za nesporný úspěch, sdělil v pátek novinářům šéf poslanců ODS Petr Tluchoř.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř

Článek

"Podařilo se udržet výši schodku státního rozpočtu téměř na stejné výši, jak to navrhovala vláda. Je to nesporný úspěch za daného rozložení sil," řekl Tluchoř. Po 21. březnu už by nynější Sněmovna poté, co by zákony vrátil Senát i prezident, nestihla tato veta přehlasovat, připomněl.

Prezident Václav Klaus již dříve řekl, že žádný zákon, který by zvyšoval zadluženost země, neschválí. Stejně tak by taková norma neměla ani podporu Senátu, jemuž vévodí ODS. Jediný z kontroverzních návrhů levice, který se k senátorům dostal, je návrh na zvýšení mateřské.

V posledních třech měsících využívali zejména poslanci ODS legitimních metod, jak brzdit jednání. Podle svých slov tak chtěli zamezit „oranžovorudému předvolebnímu běsnění“, v jehož rámci chtěla levice prosadit například zrušení poplatků u lékaře, proplácení prvních tří dnů nemocenské, jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 2 400 korun zvaný 13. důchod či zrušení stropů na platby sociálního a zdravotního pojištění.

Možnosti obstrukcí
Za vlády Mirka Topolánka ODS a koaliční partneři obstrukce ve Sněmovně ostře kritizovali a označovali je za nelegitimní. Levice tehdy většinou bránila jednání tak, že neustále zpochybňovala hlasování.
Při hlasování se většinou ozve poslanec, podle nějž systém nesprávně zařadil jeho hlas do výsledků hlasování. Po zpochybnění se znovu hlasuje o tom, jestli se námitka poslance přijímá, což vždy projde. Někdy se však již při tomto hlasování ozve další, který hlasování napadne a celá procedura se tak může opakovat donekonečna.
Své vlastní obstrukce však ODS pokládá za legitimní. Především využívala možnosti neomezeně dlouhého projevu zástupce klubu, který může řečnit libovolně dlouhou dobu.
Levice si sice prohlasovala návrh zkrátit všechny projevy na omezeně krátkou dobu, zástupce klubu se to však týkat nemohlo. Sněmovna si tak v posledních týdnech vyslechla rozsáhlé statistiky i celé studie týkající se právě dané problematiky, jindy zase vystupovali poslanci při rozpravě se seznamy bodů a paragrafů, které předčítali jako z telefonního seznamu.
ODS ale zároveň připustila, že demokratickému procesu v zemi nehodlá v budoucnu bránit. Šlo prý jen o dodržení závazku nezvyšovat již tak horentní schodek rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám