Hlavní obsah

Kvůli sčítání alimentů na více dětí mohou dát otcové až půlku mzdy

Právo, Radim Vaculík

Rozvedení rodiče, kteří mají vyživovací povinnost na více dětí, se v budoucnu budou muset smířit s tím, že na alimentech zaplatí klidně i víc než polovinu ze své čisté mzdy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo spravedlnosti, které připravilo orientační tabulku, podle níž má výše alimentů růst společně s dítětem, totiž počítá s tím, že doporučená procenta z čisté mzdy za každé dítě se mají sčítat.

Například až 60 % z platu by tak musel zaplatit rodič, který platí alimenty na tři děti. Stačí, aby všechny byly starší 18 let a třeba ještě studovaly na vysoké škole. Tabulka totiž počítá s tím, že u 18letého se má výživné pohybovat mezi 20 až 24 procenty z platu, což je mimochodem nejvyšší navrhovaná částka pro jedno dítě.

Zatímco u jednoho dítěte by mělo jít celých 24 procent platu na alimenty, podle jednoho z autorů návrhu a předsedy Soudcovské unie Tomáše Lichovníka by soud měl v případě více dětí přihlížet ke spodní hranici, v tomto případě ke 20 procentům, takže konečná částka by se vyšplhala na zmíněných 60 procent.

„Výživné se sice u více dětí bude sčítat, ale soud by měl přihlížet vzhledem k počtu těch dětí spíše ke spodní hranici té sazby,“ řekl Právu.

Tabulka však má mít pouze doporučující charakter. Podle Lichovníka by měli soudci každý případ posuzovat se všemi jeho okolnostmi a nemělo by se stát, že otec dá na alimenty celou výplatu. Tabulka je navíc zaměřená především na rodiny, kde nejsou více než tři děti a kde nemají žádné extrémně vysoké příjmy. Tabulkou se prý mohou inspirovat i samotní rodiče, kteří i nadále mají mít možnost se dopředu v rámci rozvodového řízení na výši alimentů dohodnout a soud pak rozhodne dle jejich návrhu.

Otcové: tabulka nic neřeší

Zástupci sdružení otců Spravedlnost dětem Luboši Paterovi se návrh nelíbí. „Je to jen dílčí, polovičaté řešení, které nepřináší žádný větší pozitivní efekt,“ uvedl.

Tabulka podle něj také neřeší situaci mužů, kteří si založili novou rodinu a mají manželku na mateřské.

Už dřív přitom nespokojení otcové kritizovali, že soudy rozhodují ve prospěch dětí z prvního manželství na úkor dětí ze druhého svazku.

Lichovník na tento argument reagoval tím, že právě i tuto skutečnost musí soudce ve svém rozhodování zohlednit stejně jako zdravotní stav dětí, jejich koníčky či další specifické potřeby. Při posuzování se navíc nemusí tabulky držet a může nařídit výživné nižší nebo naopak vyšší, než je doporučeno.

Zároveň je ale přesvědčen, že rozvodem se rodič odpovědnosti za dítě nevzdává. „Vycházím z toho, že když si je někdo pořídí, tak musí počítat s tím, že děti něco stojí a musíme se o ně postarat,“ řekl Lichovník.

Navrhovaná výše výživného pro dítě
Věk dítěteDíl z platu povinného
0 – 5 let9 – 13 %
6 – 9 let11 – 15 %
10 – 14 let14 – 18 %
15 – 17 let17 – 21 %
18 a více let20 – 24 %
Zdroj: ministerstvo spravedlnosti

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám