Hlavní obsah

Zaorálkovi nedovolili promluvit v Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senát v pátek nedovolil poslanci ČSSD Lubomíru Zaorálkovi mluvit na své schůzi ke kauze bytů OKD. Ten předtím narušil jednání, když se během projevu právního zástupce firmy vlastnící byty domáhal vystoupení u předsedajícího schůze. Zakázat vystoupení zástupci druhé parlamentní komory je velmi neobvyklé, na což poukázala místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Zaorálka popudil projev amerického právníka firmy RPG Roberta Amsterdama, který obvinil ČSSD z toho, že zosnovala pomlouvačnou kampaň proti jeho klientovi RPG Industries. Amsterdam k senátorům promlouval anglicky a jeho projev byl tlumočen do češtiny. V emotivním vystoupení se několikrát opřel do ČSSD, která podle něj kauzu zneužívá.

Místopředseda Sněmovny Zaorálek v té době debatu poslouchal jako host na galerii. Z té potom seběhl a u řečnického pultu se domáhal slova. Jeho stranický kolega Milan Štěch, který schůzi řídil, ho ale upozornil, že nemůže mluvit, protože zatím není mezi řečníky, jimž Senát umožnil na schůzi vystoupit.

Vystoupit mu nedovolili ani kolegové z ČSSD

O to, aby se mohl Zaorálek do debaty zapojit, požádala později místopředsedkyně Senátu za ČSSD Alena Gajdůšková. Horní komora pak o jejím návrhu hlasovala. S vystoupením Zaorálka ale souhlasilo pouze 25 z 52 přítomných senátorů, stejný počet členů horní komory se hlasování zdržel. Mezi ně patřili i senátoři za ČSSD Miroslav Antl a Miroslav Nenutil. K souhlasu se Zaorálkovým vystoupením scházely dva hlasy.

Člověk, který je tak citlivý na jakoukoliv kritiku, by měl zastavit nezákonnou pomlouvačnou kampaň proti mému klientovi.

Gajdůšková upozornila na to, že podobný zákaz hovořit pro poslance je velmi neobvyklý a může zhoršit vztahy mezi Senátem a Sněmovnou. Senátoři se podle ní nebudou moci divit, až se k nim v budoucnu Sněmovna nebude chovat korektně.

Amsterdam Zaorálkovo emotivní chování kritizoval. "Člověk, který je tak citlivý na jakoukoliv kritiku, by měl zastavit nezákonnou pomlouvačnou kampaň proti mému klientovi," uvedl právník.

Zaorálek: Bakala se chová jako gauner

Finančník Zdeněk Bakala, jehož propletenci firem patří i OKD, po Zaorálkovi soudně vymáhá omluvu a 300 tisíc korun. Místopředseda ČSSD o Bakalovi řekl, že se chová jako gauner.

Spor se týká zhruba 45 000 bývalých bytů těžební společnosti OKD na severu Moravy. V současnosti je vlastní firma RPG Byty, dceřiná společnost RPG Industries SE, jejímž je Bakala spoluvlastníkem. Výroky, o které ve sporu jde, zazněly v říjnu 2008 na tiskové konferenci v Ostravě.

Zaorálek tehdy kritizoval způsob, jakým se Bakala stará o bytový fond, jeho jednání označil za nesolidní. Finančník se podle jeho tehdejších slov snaží vyhýbat svým závazkům obsaženým v kupní smlouvě. "Pan Bakala se chová jako gauner," řekl tehdy Zaorálek.

Poslanci navíc vadilo, že Bakala podle Zaorálkových slov už v roce 2005 veřejně slíbil nájemníkům těchto bytů, že jim je prodá za výhodných podmínek daných privatizační smlouvou, ale po třech letech svůj domnělý slib odvolal a byty si nechal. Podobný slib měl prý Bakala vyslovit i při osobní schůzce se Zaorálkem z té doby, podnikatel to ale odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám