Hlavní obsah

Kaplického ani Mašíny poslanci Klausovi nedoporučili

– Praha
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Přednosta Kardiocentra IKEM Jan Pirk, motocyklový závodník František Šťastný či zakladatel babyboxů Ludvík Hess jsou na seznamu lidí, které by letos rádi navrhli poslanci Václavu Klausovi k ocenění státním vyznamenáním 28. října.

Foto: Jiří Falout, Právo

Architekt Jan Kaplický na archivním snímku u návrhu koncertního a kongresového centra

Článek

O tom, která jména nakonec ze Sněmovny na Hrad poputují, rozhodnou poslanci v dubnu. Již ve čtvrtek ale seznam 47 jmen od občanů a sdružení posoudil sněmovní podvýbor.

Jeho sítem neprošel loni zesnulý architekt Jan Kaplický. Pokud by Sněmovna přesto jeho jméno navrhla, u Klause by nejspíš narazilo na nesouhlas, neboť prezident patřil k odpůrcům blobu, tedy stavby národní knihovny, když se chtěl přivazovat na bagry na případné stavbě.

Jak řekl Právu šéf podvýboru Jan Kasal (KDU-ČSL), hlasování o Kaplickém skončilo remízou 4: 4. Prezident rozhoduje o oceněních sám, na doporučení nemusí brát ohled.

Klaus ani Havel Mašíny neocenili

Mezi návrhy na vyznamenání převažují lidé, kteří byli postiženi komunistickým režimem. Poslanci ale vystavili již poněkolikáté stop návrhu na Řád Bílého lva pro bratry Mašíny a členy jejich skupiny. Návrh na jejich ocenění již léta předkládá parlamentu Jan Schovanec z Augsburgu. Nominace se ale ve Sněmovně nikdy nedočkali.

Podporu získali v minulosti v Senátu, nicméně Klaus, stejně jako Václav Havel, jim vyznamenání nikdy neudělil.

Letos se zatím neobjevilo ani jedno jméno ze zábavy. Loni dostali medaile od Klause Karel Gott a Eva Pilarová. Z umělců je v poslaneckém seznamu operní zpěvačka a herečka Jarmila Novotná-Daubková, od jejíž smrti uplyne letos 16 let. Navržen má být také již poněkolikáté sochař Milan Knobloch, který je autorem oficiálního daru papeži a nyní pracuje na pomníku Milady Horákové.

Na seznamu je i světový rekordman v psaní na stroji Jaroslav Zaviačič. Poslanci by rádi ocenili i plastického chirurga Ladislava Bařinku či dětského psychologa Jaroslava Šturmu, s jehož jménem přišel kardinál Miloslav Vlk.

Na seznam se dostaly i zakladatelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová a prezidentka sdružení Bílý kruh bezpečí, který pomáhá obětem trestných činů, Petra Vitoušová.

Klaus se při oceňování čas od času nechává inspirovat jubiley. Letos se spekuluje o sedmdesátníkovi Milanu Knížákovi, s nímž se prezident přátelí. Nekonformní Knížák se už ale dříve vyjádřil, že řád by nepřijal ani od Klause.

Reklama

Výběr článků

Načítám