Hlavní obsah

Romové v Bedřišce jen potřebovali doklad o diskriminaci, říká po útoku senátorka Janáčková

Právo, Novinky, Vladimír Michna, Aleš Honus
Ostrava
Aktualizováno

Rodina Podraných, do jejichž domu v neděli někdo hodil zápalnou láhev, prý jen potřebuje doklad o tom, že jsou v Česku diskriminováni. Napsala to senátorka Liana Janáčková na webu ostravského městského obvodu Mariánské Hory a Hulváky, jehož je starostkou a kam osada Bedřiška obývaná převážně Romy spadá.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Senátorka Liana Janáčková

Článek

„Dle zpráv od občanů z Bedřišky se v době návštěvy rodiny z Anglie Podraní domlouvali o přestěhování do Anglie nebo do Kanady. Jen prý potřebují doklad o tom, že jsou v Česku diskriminováni,“ napsala Janáčková.

„Nejsem přesvědčena, respektive nevidím jediný důvod k tomu, abych si myslela, že šlo v tomto případě o extrémistickou akci s etnickým podtextem (pozor – ne rasovým, neboť Češi i Romové jsou stejná rasa),“ píše Janáčková na webu města.

Není pravdou, že nejsou dlužníci, celá rodina dluží radnici přes 30 tisíc korun včetně poplatků. Část dluhu manželé pravidelně splácí.
Liana Janáčková

Dušan Podraný, jehož nezletilá dcera při útoku zápalnou lahví v neděli málem přišla o život, chce na starostku za její výroky podat trestní oznámení.

Já ale nepotřebuji od nikoho žádný doklad, že jsem diskriminovaný. Nechci do zahraničí, kdybych chtěl, tak se zvednu a pojedu za synem. Na starostku podám trestní oznámení pro pomluvu.
Dušan Podraný

Dušan Podraný potvrdil, že ho skutečně syn navštívil. Výroky starostky ho ale prý šokovaly. „Paní Janáčková vlastně říká, že jsme si chtěli dům zapálit sami, abychom mohli do Kanady. Ona asi není normální,“ rozčílil se Podraný.

„Já ale nepotřebuji od nikoho žádný doklad, že jsem diskriminovaný. Nechci do zahraničí, kdybych chtěl, tak se zvednu a pojedu za synem. Na starostku podám trestní oznámení pro pomluvu,“ doplnil.

Důvodem přestěhování bylo špatné soužití, říká starostka

Podle Janáčkové rodinu Podraných přestěhovali z původní adresy na ulici Přemyslovců v obvodu Mariánské Hory a Hulváky před deseti lety na osadu Bedřiška na žádost soukromých majitelů domu z důvodu špatného soužití.

„Jedním z důvodů přestěhování byl i požár pneumatik ve sklepě domu, založený dětmi manželů Podraných,“ píše Janáčková. Přidělený finský domek prý tehdy rodina bez připomínek přijala.

Janáčková reaguje také na informace v médiích, že rodina byla bezproblémová. „Není pravdou, že nejsou dlužníci, celá rodina dluží radnici přes 30 tisíc korun včetně poplatků. Část dluhu manželé pravidelně splácí," uvádí Janáčková. Jeden ze synů nyní údajně pobývá v Anglii.

Podraný k tomu řekl, že není pravda, že by úřadu dlužil třicet tisíc. „Dlužím už jen osm tisíc,“ řekl.

Romský aktivista pobouřen

Výroky Janáčkové pobouřily romského aktivistu Markuse Papeho, podle kterého by politička měla rezignovat. Upozornil na to, že starostka už před lety proslula řadou svých výroků na adresu romského etnika a doslova řekla, že je rasistka a Romy v Bedřišce obežene ostnatým drátem s elektřinou. Policie ji za to chtěla obvinit, Senát ji ale nezbavil imunity.

Nedělní žhářský útok v Bedřišce spáchal dosud neznámý žhář se zápalnou lahví. Policie čin překvalifikovala na podezření z pokusu o vraždu. [celá zpráva]

Foto: Jaroslav Ožana , ČTK

Na snímku ukazuje matka dívky, která zápalnou lahev uhasila, kudy letěla a kam dopadla.

Své prohlášení Janáčková vydala podle jejích slov proto, že je označována za viníka této situace.

S útoky zápalnými lahvemi má severní Morava neblahé zkušenosti. Loni v dubnu zranili pravicoví extrémisté tříletou Natálku ve Vítkově a těžce ji popálili. Janáčková nepřímo naznačuje, že rodina Podraných možná chtěla této atmosféry využít.

Janáčková podle svých slov není rasistka. "Všichni by měli ctít zákony země, ve které žijí," končí své prohlášení senátorka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám