Hlavní obsah

Organizace ČSSD v Ostravě zbavila funkcí vlastní členy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Několik měsíců před komunálními volbami zastupitelé centrálního ostravského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz odvolali ve čtvrtek dva radní a členku kontrolního výboru za ČSSD. Michal Kubíček, Michal Bayer a Iva Tichá byli odvoláni na návrh svých stranických kolegů. Kubíček skončil i ve finančním výboru.

Foto: Archiv, Právo

Za odvoláním členů ČSSD by údajně mohl stát Jan Stoklasa, o jehož podnikání se zajímala média.

Článek

Bayer pracuje v kanceláři ostravského sociálnědemokratického primátora. Tichá je zároveň krajskou radní.

Tichá před časem na postu moravskoslezské krajské radní nahradila Jana Stoklasu (ČSSD). Ten na svůj post rezignoval poté, co se média začala zabývat jeho podnikatelskými praktikami a sociální demokraté ho vyškrtli i z desátého místa kandidátky pro parlamentní volby. Právě Stoklasa ale stále stojí v čele kontrolního výboru při obvodním zastupitelstvu Moravské Ostravy a Přívozu, z něhož byla Tichá ve čtvrtek odvolána. Na jednání neprošel ani návrh jednoho z opozičních zastupitelů Vladimíra Poláka, aby byl odvolán celý kontrolní výbor a byl v něm dán větší prostor opozici.

Odvolání stranických kolegů představitelé ČSSD ostatním zastupitelům nějak nezdůvodnili. Zastupitelé dokonce neměli ani možnost o odvolání diskutovat, což bývá běžnou praxí, a rovnou přistoupili k hlasování.

Hlasování údajně předcházely vyhrůžky

Kubíček novinářům řekl, že všichni tři odvolaní sociální demokraté v minulosti kritizovali právě Stoklasu a po místní organizaci ČSSD požadovali důkladné prošetření jeho kauzy. To by podle něj mohl být jeden z důvodů, proč nyní o své funkce přišli. "Je to v podstatě vyústění delší situace, která je uvnitř ČSSD v centru Ostravy," uvedl Kubíček, který prý před zahájením zastupitelstva dostal anonymní výhrůžnou SMS zprávu.

Kubíček dodal, že spolu s Bayerem poukazovali na některé praktiky vedení obvodu. Nelíbilo se jim například fungování příspěvkové organizace Technické služby Moravská Ostrava a Přívoz, jejímž porušením rozpočtové kázně se vedení obvodu zabývalo. Společnost podle bývalého radního nakupovala například materiál za výrazně vyšší ceny, než je cena obvyklá. Podle Kubíčka ale nikdo za nehospodárné nakládání s penězi nebyl potrestán a organizace pouze přislíbila, že se polepší.

Tichá novinářům řekla, že její odvolání bylo kolektivním rozhodnutím. "Určitě pan Stoklasa jako místopředseda místní organizace v tom hraje svou roli, ale jedná se o kolektivní rozhodnutí," podotkla Tichá.

Předseda místní organizace ČSSD a místostarosta Jiří Havlíček odvolání stranických kolegů zdůvodnil pouze tím, že nezískali podporu a jsou časově vytížení. Na dotaz, proč podporu nemají, však neodpověděl. Pouze zopakoval, že podporu nemají a rozhovor s novináři ukončil.

Reklama

Výběr článků

Načítám