Hlavní obsah

Senát schválil posílení české armádní mise v Afghánistánu

Senát ve středu večer schválil posílení české armádní mise v Afghánistánu. Osud návrhu je ale dále nejistý, Sněmovna totiž rozhodnutí o něm odložila. Návrh prý nepodpoří žádný poslanec ČSSD.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Hlasování v Senátu

Článek

Pro vládní návrh v horní komoře hlasovali všichni přítomní senátoři ODS a členové senátního klubu TOP 09 a Starostové. Přidalo se k nim ale i pět sociálních demokratů. Patnáct jejich kolegů se zdrželo a dva byli proti. Osud návrhu nyní zřejmě bude záviset na tom, jak se k němu postaví poslanci ČSSD.

"Plnit smlouvy je podle mě nejen slušné a poctivé, ale i nutné, a proto, i když se smíšenými pocity, ten vládní návrh podpořím," zdůvodnil svůj postoj senátor ČSSD Miroslav Nenutil. Ostřeji kritizoval postoj stranického vedení jeho kolega Vladimír Dryml.

"Stanovisko ČSSD není nejšťastnější, ale nikdo neřekl, že by se nemohlo změnit," uvedl. Neustálé "lavírování" v otázce české účasti v Afghánistánu je podle něj nezodpovědné. Bezpečnostní politika se prý nemůže řídit náladami veřejnosti, které jsou proměnlivé.

Ministr obrany Martin Barták si v Senátu postěžoval na to, že Sněmovna rozhodnutí o návrhu na posílení vojenského kontingentu v Afghánistánu odložila. "Není úplně jasné, kdy bude dojednán, možná v dubnu, každým dnem je naše situace složitější," řekl. Váhání s rozhodnutím je podle něj problém pro organizaci mise i investice do ní.

Vláda chce vyslat do Afghánistánu dalších až 55 lidí a dva radary. S výcvikem místní afghánské policie by mělo pomáhat 15 vojenských policistů, až 40 vojáků se dvěma dělostřeleckými radiolokátory Arthur by mělo střežit polské základny v provincii Ghazní. Ministerstvo obrany zdůvodňuje vyslání vojáků novou strategií spojenců, podle níž by zvýšení počtu vojáků mělo přispět ke stabilizaci situace v Afghánistánu a ke změně působení spojeneckých armád z vedoucího na podpůrné.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen přijel nedávno do Prahy požádat o navýšení české účasti v Afghánistánu. Paroubek ale i po jednání s ním zopakoval, že ČSSD nechce navyšovat českou účast v misi. Řešením podle něj je změna struktury českého kontingentu.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek řekl, že ČSSD nechce jednotky stahovat. Není ale prý naplněna kapacita už schválená parlamentem, takže prý stačí efektivněji je nasadit. Rasmussen nicméně řekl, že NATO potřebuje i navýšení počtu českých vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám