Hlavní obsah

Expertům se program ODS zamlouvá, podle Paroubka chce rival propouštět

Návrhy ODS na snížení nezaměstnanosti, které ve středu strana na úsvitu své kampaně představila, hodnotí analytici obecně pozitivně. Oceňují především, že opatření zvyšují flexibilitu trhu práce a zlevňují tvorbu nových pracovních míst pro zaměstnavatele. Předseda ČSSD Jiří Paroubek program zkritizoval s tím, že ODS chce firmám usnadnit propouštění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ODS zahájila kampaň interaktivně

Článek

ODS v rámci předvolební kampaně slíbila podporu kratších pracovních úvazků, práce z domova, zaměstnávání absolventů a starších lidí. V souboru opatření nazvaném Řešení pro nová pracovní místa figuruje také slib pomoci pro nezaměstnané, kteří se rozhodnou podnikat.

Opatření mají podle ODS přinést v příštím roce 170 tisíc nových pracovních míst. Podle ODS by návrhy připravily veřejné rozpočty příští rok o 0,7 miliardy korun, ale dohromady za léta 2011 a 2012 by naopak přinesly do veřejných rozpočtů 7,1 miliardy korun.

Těžiště opatření spočívají v zlevnění tvorby nových pracovních míst pro zaměstnavatele, což je na sklonku recese obzvlášť důležité.
analytik UniCredit Bank

"Za pozitivní považuji, že se ODS zabývá tématem, které může zvýšit potenciál české ekonomiky. Návrh opatření je podpořen odhady výnosů a nákladů, z nichž není na první pohled zřejmá žádná nekonzistence. Těžiště opatření spočívají v zlevnění tvorby nových pracovních míst pro zaměstnavatele, což je na sklonku recese obzvlášť důležité," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Zároveň ale podle něj nová opatření budou klást enormní nároky na úřady práce a vyžádala by si nepochybně rozšíření řad úředníků. "Otázkou je, zda by se stejného efektu na tvorbu pracovních míst nedalo docílit spíš zjednodušením administrativy spojené s pracovně právní agendou," dodal.

I podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka jde vesměs o opatření zvyšující flexibilitu trhu práce a omezující zdanění práce u rizikových skupin jako jsou absolventi, postižení nebo lidé před důchodem. "Opatření by mohla omezit dlouhodobou nezaměstnanost. Některá opatření ovšem budou mít minimální vliv, mezi ně patří například prodloužení rozsahu zaměstnání na dohodu o provedení práce," dodal.

Analýza Jiřího Paroubka

Paroubek ale s experty jejich názor nesdílí. "ODS nám dnes poslala tři základní vzkazy,“ prohlásil ve středu v Plzni šéf soc. dem. "První nezaměstnaným: Naučte se podnikat. To je vynikající rada, jsem zvědavý, kolik těch nezaměstnaných tohle uposlechne,“ podotkl Paroubek.

"Druhý je vzkaz zaměstnancům a ten zní: Usnadníme vaše propuštění. To určitě všichni rádi uslyší. A třetí vzkaz je určený státnímu rozpočtu: Nezajímá nás, kde vezmete peníze, které jsou třeba na ty naše nápady. Protože, když se hovoří o tom, že bude sníženo pojistné, tak se někde těch sedm až deset miliard korun musí najít,“ uvedl Paroubek.

Podle Paroubka ODS nechápe ani problematiku nezaměstnanosti. "Údajné úspory žádná pracovní místa nevytvoří,“ podotkl Paroubek.

Program ČSSD příliš realistický není, soudí odborník

Sociální demokraté v rámci svého programu hodlají snížit schodek státního rozpočtu a současně splnit své předvolební sliby. Na straně příjmů mohou podle nich opatření přinést až 41 miliard, na straně úspor dalších 29 miliard korun.

Mezi nástroje k omezení rozpočtového schodku na straně příjmů patří například vyšší dividenda státem ovládané skupiny ČEZ, zvýšení daní na tabák a tvrdý alkohol, obnovení progresivního zdanění nebo omezení úniků u pohonných hmot. Na straně výdajů chtějí ušetřit téměř tři desítky miliard například aukčním zadáváním veřejných zakázek a prověřováním výdajů ministerstev.

"Za jediný realistický bod pokládám předpokládaný příjem z obnovení daňové progrese," řekl již dříve Sobíšek. Otázkou je podle Marka i užitečnost takových kroků, kdy 15 miliard korun navíc z přímých daní problém s desetinásobně větším deficitem neřeší a může prý přidusit křehké oživení české ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám