Hlavní obsah

ODS zahájila kampaň: My nabízíme práci, ČSSD jen dárečky a almužny

Právo, Novinky, ČTK, jas, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Občanští demokraté zahájili ve středu v poledne předvolební kampaň. Strana představila návrhy na snížení nezaměstnanosti. Chce podporovat zkrácené úvazky, práci z domova, zaměstnávání absolventů a starších lidí. O sociální dávky by neměli přijít ani nezaměstnaní, kteří začnou podnikat.

Článek

Opatření mají podle představy občanských demokratů přinést až 170 000 nových míst v soukromém sektoru, přitom nijak nezatíží státní rozpočet.

"ODS nenabízí na rozdíl od ČSSD dárečky a almužny, ale práci,“ konstatoval předseda Mirek Topolánek.

Zaměstnavatelům, kteří vytvoří pracovní místo na dobu neurčitou pro absolventa či rodiče po návratu z rodičovské dovolené, ODS slibuje slevu na sociálním pojištění ve výši 3600 korun ročně.

Nezaměstnané, kteří se rozhodnou pro start v podnikání, hodlá ODS povzbudit tím, že jim nechá po celou dobu plnou výši podpory. Toto opatření ale bude moci nezaměstnaný využít jen jednou za deset let.

Daňové slevy za zaměstnání starších lidí

Strana chce také podporovat používání částečných úvazků, firmám by na sociálním pojištění ulevila ročně 7200 korun za každý částečný úvazek pro rodiče s dětmi a starší 55 let, absolventy, zdravotně postižené a studenty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

S kampaní má ODS pomoci i rodina Slušných.

Změnit chtějí občanští demokraté také pravidla pro práci na smlouvu na dobu určitou tak, aby se na ni dalo pracovat po delší dobu a opakovaně. Také toto opatření by mělo platit pouze dočasně.

Strana uvažuje i o tom, že by omezila podporu lidem, kteří podají výpověď z vlastní vůle. Neměli by mít nárok na plnou podporu v nezaměstnanosti. Strana také odmítá další zvyšování daní pro firmy a živnostníky.

V dalších týdnech pak ODS představí své návrhy pro spravedlivý sociální systém, podnikání a pro boj se zadlužením země.

Kampaní provedou Václav Dobrák a Marie Slušná

Kampaní ODS budou provázet dvě kreslené fiktivní postavičky. Václav Dobrák má být předobrazem poctivého daňového poplatníka, kterého zajímá, kam plynou peníze z jeho daní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ODS zahájila kampaň interaktivně

Maria Slušná je matkou dvou dětí a není jí lhostejná jejich budoucnost. Topolánek glosoval její postavu tak, že "ženy přenechávají vize mužům a starají se o konkrétní problémy."

Reklama

Výběr článků

Načítám