Hlavní obsah

Náš volební průzkum je lepší, uklidňuje vystrašené poslance ODS Langer

Právo, Jiří Ovčáček

Šéf volebního štábu a místopředseda ODS Ivan Langer uklidňuje členy strany vyděšené průzkumy veřejného mínění, podle kterých ČSSD jednoznačně zvítězí v květnových volbách do Sněmovny. Podle průzkumu, který si ODS nechala vypracovat, je souboj s ČSSD vyrovnaný. Občanští demokraté mají podle Langera šanci volby vyhrát.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ivan Langer na ideové konferenci ODS v Brně

Článek

Veřejně dostupné průzkumy nedávají ODS příliš nadějí, konkurenční ČSSD má podle nich předstih až deset procent. Šetření, které si zadali občanští demokraté, ale hovoří jinak. Stranická centrála ho jako „uklidňující prostředek“ rozeslala společně s Langerovým průvodním dopisem v úterý, a to do mailových schránek všech členů ODS.

Materiál s názvem „Strategická poznámka založená na posledním průzkumu“ přitom vypracoval americký poradce občanských demokratů Arthur J. Finkelstein. Průzkum provedla podle rádce modré strany mezinárodně uznávaná agentura pro výzkum veřejného mínění Ipsos Public Affairs. Proběhl formou rozhovorů se 732 pravděpodobnými voliči. „Mezi všemi pravděpodobnými účastníky voleb vedou socialisti pouhým 3,6% rozdílem,“ uvedl Finkelstein.

Věřme si, že dokážeme i v neklidné době ekonomické krize oslovit veřejnost. Předvolební kampaň je připravená. Teď záleží na nás všech, jak ji povedeme. Tak do toho!
místopředseda ODS Ivan Langer

A jak tedy průzkum pro ODS mezi pravděpodobnými účastníky voleb dopadl? Na první příčce je soc. dem. s 24,7 %, ODS jí dýchá na záda s 21,1 %. TOP 09 by dalo svůj hlas 10,1 % pravděpodobných účastníků voleb, KSČM 10 %. Lidovci by zůstali před branami Sněmovny s  4,5 %, zelení by ve volbách podle průzkumu obdrželi pouze 3,3 % hlasů, Věci veřejné pak 3 procenta. Straně práv občanů - zemanovci průzkum přiřkl pouze 1,8 %

Občanští demokraté ale zjišťovali také mínění lidí, kteří vždy volí, a je tudíž skoro jisté, že budou volit i v nadcházejících volbách. V takovém případě se podle Finkelsteina volební souboj stává statisticky a početně vyrovnaný.

Mezi 488 lidmi, kteří konstatovali, že budou rozhodně volit, získala ODS 25,6 %, konkurenční ČSSD zcela totožný výsledek. TOP 09 pak 10,9 %, komunisté 13,1 %. Lidovci by získali 4,6 %, zelení 3,7 %, Věci veřejné 2,3 % a Strana práv občanů - zemanovci opět pouze 1,8 %. Podle Finkelsteina průzkum ukázal, že jakmile vypukne kampaň, procento voličů ODS by mělo růst.

Poradce také uvedl, že ČSSD vede mezi ženami o čtyři procenta a mezi muži o méně než procento. „Nejvíce příznivců socialistů je mezi seniory, 70 let a staršími, kde se rovněž daří komunistům. Mezi 45letými a staršími je ve vedení ODS,“ doplnil Finkelstein.

Průzkum ODS podle Athura J. Finkelsteina
Stranapočet procent hlasů
ČSSD24,7
ODS21,1
TOP 0910,1
KSČM10
KDU-ČSL4,5
SZ3,3
VV3
SPO-zemanovci1,8

„Obecný závěr je, že ODS je v pozici, aby v následujících volbách udělala dostatečně dobrý výsledek pro vytvoření příští vlády. Nebude to jednoduché a bude to vyžadovat specificky zaměřenou kampaň na cílenou oblast,“ dodal americký poradce ODS.

Langer pak v průvodním dopise uklidňuje: „Nepropadejme mediální masáži, že ČSSD drtí občanské demokraty, že nemáme šanci vyhrát. Pravda je, že lží a podpásových útoků od ČSSD přibývá. Víkendová programová konference ČSSD ukázala, že našim protivníkům je úplně jedno, jak daleko jsou jejich slova vzdálená od reality“.

Jedním z důvěryhodných závěrů interních průzkumů pro ODS podle Langera je, že se zatím voliči o kampaně politických stran ve velkém nezajímají. „Do květnových voleb zbývá více než 70 dní, což je pro mnoho občanů ještě stále daleko,“ upozornil.

Místopředseda ODS odkázal také na analýzy amerických poradců, podle kterých by mělo nakonec jen malé procento voličů rozhodnout o vítězství jedné či druhé velké strany. „Praktický závěr této analýzy pro nás všechny je jasný: Jsme schopni květnové volby vyhrát!“ burcuje Langer.

„Věřme si, že dokážeme i v neklidné době ekonomické krize oslovit veřejnost. Předvolební kampaň je připravená. Teď záleží na nás všech, jak ji povedeme. Tak do toho!“ vyzval na závěr členy ODS stranický místopředseda.

Anketa

Půjdete k volbám do Poslanecké sněmovny?
určitě ano
89 %
spíše ano
3,2 %
určitě ne
4,9 %
spíše ne
1,2 %
ještě nevím
1,7 %
Celkem hlasovalo 6521 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám