Hlavní obsah

Účast v koaliční vládě nás poškodila, přiznal Liška a sepsul ostatní strany

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Se čtenáři Novinek diskutoval ve středu přímo ze Sněmovny předseda zelených Ondřej Liška. Přiznal, že účast v bývalé koaliční vládě jeho stranu poškodila a vyzval diskutéry, aby přišli k volbám. Na politických konkurentech přitom nenechal nit suchou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ondřej Liška odpovídá ze Sněmovny čtenářům Novinek.

Článek

"Věříte představitelům ČSSD a ODS, když mluví o tom, jak strašně bojují proti korupci? Věříte ODS, že jim jde o zdraví lidí, když hlasují ve prospěch ČEZu? Věříte panu Paroubkovi, že nás přivede mezi nejrozvinutější země EU a zároveň rozdává na dluh?," tázal se šéf zelených.

Liška se v souvislosti s předvolební kampaní pustil vedle politických oponentů i do kritiky prezidenta Václava Klause, který podle jeho slov zemi škodí a škodil i v minulosti, když toleroval korupci a rozkrádání veřejného majetku.

"Toto mé stanovisko ale neznamená, že bych nectil zákony a nepovažoval ho za legálně zvolenou hlavu našeho státu. Ovšem ani hlava našeho státu není nadpřirozená posvátná bytost, nýbrž politik a je nezadatelné demokratické právo kohokoliv z nás kritizovat a vyjadřovat se ke všem voleným zástupcům. Udělám vše proto, aby se Václav Klaus už do české politiky po ukončení prezidentské funkce nevrátil," doplnil Liška.

Liška zároveň odmítl podporu jakékoliv vládě opřené o komunisty, vyslovil se proti úplnému zrušení zdravotnických poplatků a než zavedení školného na vysokých školách by uvítal systém stipendií. Podpořil by i dekriminalizaci marihuany pro osobní potřebu.

Liška stojí v čele Strany zelených od prosince 2009, ale již od června téhož roku byl po rezignaci Martina Bursíka vedením strany dočasně pověřen.

Reklama

Výběr článků

Načítám