Hlavní obsah

Na pražskou magistrálu se možná vrátí rychlost 70 km/hod, přibylo na ní nehod

– Praha
Novinky, ČTK, Petr Nový

Na čtyřech z šesti pražských úseků silnic, kde platí od letošního ledna snížená rychlost na maximálně padesát kilometrů v hodině, se během prvních dvou měsíců roku stalo více nehod, než tomu bylo ve stejném období roku 2009. Primátor Pavel Bém tvrdí, že se snížení neosvědčilo. Rychlost by se tak mohla vrátit zpět na 70 km/hod.

Článek

Policie ale tvrdí, že vyšší počet nehod je dán letošním horším počasím.

Magistrát si nechal od policie vypracovat zprávu, z níž vyplývá že se počet nehod zvýšil.  Materiál si náměstek primátora Pavel Klega od policie vyžádal, aby měl co nejvíce informací k úsekům. Město se snaží dlouhodobě prosazovat zrušení tohoto protihlukového omezení.

Padesátka platí od ledna v rámci nařízených protihlukových opatřeních.

"Mě osobně jako řidiče zarazilo, že je protihluková padesátka nařízená i v místech, kde nikomu nepřináší snížení hluku žádný užitek. Taková omezení jsou úplně nesmyslná a jediný efekt, který způsobují, je snížení plynulosti provozu a naštvání mnoha motoristů,“ řekl k situaci Pavel Klega."

Policie: je to horším počasím

Policie ve své zprávě hodnotí vývoj nehodovosti na místech, kde byla kvůli hluku snížena rychlost. Upozorňuje však, že se jedná o minimální výkyvy a podíl na letošním zvýšeném počtu nehod má spíše nepříznivé počasí, které loni v této době nepanovalo.

„V roce 2010 byl provoz vozidel ztížen povětrnostními podmínkami a množstvím napadaného sněhu. Proto je pro objektivní porovnání nehodovosti na místech se sníženou rychlostí nutné porovnávat delší období než jsou dva měsíce,“ uvedl ve zprávě Pavel Švrčula z pražské policie.

Nehody na místech se sníženou rychlostí v lednu a únoru20092010
Strakonická12
Cínovecká710
Kbelská14
Liberecká32
Chlumecká44
5. května1012

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám