Hlavní obsah

Ministryně chce sjednotit alimenty, mohly by tvořit až čtvrtinu platu

Novinky, jas
Praha

Ministerstvo spravedlnosti se rozhodlo vytvořit pravidla pro stanovování výživného. Návrh, který v úterý představila ministryně Daniela Kovářová, počítá s tím, že by se výše plateb na potomka pohybovala v závislosti na jeho věku v rozmezí devíti až 24 procent příjmu. Tabulka by soudcům pomáhala při určování výše alimentů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Ministryně Kovářová počítá s tím, že by se doporučující tabulka začala používat v rámci pilotního testování již v květnu 2010.

"Jsem velmi ráda, že se nám podařilo debatu řešící dosavadní nejednotnou praxi v otázce určování výživného nejen otevřít, ale také dovést k podobě doporučující sjednocující tabulky. Mám za to, že by měla přispět k tomu, aby se všechny děti podílely na životní úrovni svých rodičů stejně, bez ohledu na to, v které části republiky žijí, a aby byly dostatečně zohledněny jejich individuální potřeby,“ uvedla ministryně.

Na přípravě materiálu spolupracovalo ministerstvo mimo jiné s odborníky z resortu práce a sociálních věcí či soudcovské unie.

Tabulka předložená ministerstvem spravedlnosti
Věk dítěteDíl z platu připadající na výživné
0–5 let9–13 procent
6–9 let11–15 procent
10–14 let14–18 procent
15–17 let17–21 procent
18 a více let20–24 procent
Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti

Z průzkumu, který si resort nechal zadat, vyplývá, že s existencí pravidel pro určování výše výživného souhlasí téměř 70 procent respondentů. Necelých 40 procent z nich je přitom přesvědčeno, že by měl rodič,  jenž nemá dítě ve své péči, platit 11–20 % ze svého platu a necelých 30 procent dotazovaných se přiklánělo k návrhu platit na dítě 21–30 % z platu.

Reklama

Výběr článků

Načítám