Hlavní obsah

Řidiči si musí dát pozor na závěje a sněhové jazyky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povětrnostní podmínky a déšť se sněhem dělaly v úterý po ránu problémy řidičům v Česku. Na mnohých místech sníh padal i po celou noc. Silničáři po celou dobu vozovky upravovali, přesto se někde tvoří závěje a sněhové jazyky. Kvůli mokrému těžkému sněhu navíc hrozí polomy.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

Silný vítr na Třebíčsku a déšť se sněhem na většině území Vysočiny v úterý ráno komplikovaly dopravu na Vysočině. Na Žďársku jsou sněhové přeháňky. Kvůli srážkám je snížená viditelnost. Silnice jsou sjízdné a převážně mokré. Na vedlejších silnicích hlavně ve vyšších polohách leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Jízda proto vyžaduje zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

"Silnice se i během noci podařilo udržet sjízdné bez problémů. Náledí se neobjevilo, sníh taje," řekl dispečer krajských silničářů. Na 128. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu omezuje provoz v přídavném jízdním pruhu havarovaný osobní automobil.

V Karlovarském kraji byly značné problémy se sjízdností silnic ve vyšších polohách, kde sněžilo prakticky celou noc. Hlavně na cestách v Krušných horách se vytvářely kvůli silnému větru závěje a jazyky. Asi nejkomplikovanější situace je na hřebenech mezi Božím Darem a Hřebečnou, kde si nedokázaly s přívaly sněhu poradit málem ani frézy. Informoval o tom vedoucí zimní údržby krajské správy silnic Josef Bulka.

K ránu sněžení v regionu ustávalo a technika silničářů bude dále rozšiřovat napůl zaváté cesty v Krušných horách, aby byly bez problémů průjezdné. Kvůli mokrému a těžkému sněhu také hrozí, že by se mohly lámat stromy u silnic.

" Odhaduji, že do dnešního rána napadalo kolem 30 centimetrů sněhu. Do horských poloh je lepší nevyjíždět," poznamenal Bulka. V nížinách se sjízdností větší problémy nejsou, protože celou noc pršelo, přesto silničáři doporučují při jízdě zvýšenou opatrnost.

V Královéhradeckém kraji napadlo v noci na úterý až 20 centimetrů sněhu. Nejvíce sněžilo v Krkonoších, kde kvůli větru hrozí sněhové jazyky a závěje. Na silnicích Trutnovska většinou leží zbytky rozbředlého sněhu, na horských silnicích je ujetá vrstva sněhu do pěti centimetrů, uvádějí krajští silničáři.

V nižších polohách kraje napadlo sněhu několik centimetrů a hlavní tahy jsou většinou mokré. Rozbředlý sníh leží hlavně na silnicích nižších tříd. Teploty se ráno pohybovaly kolem nuly.

Na Liberecku napadlo v noci deset až 15 centimetrů sněhu a stále místy sněží. Všechny komunikace jsou sjízdné, silničáři ale radí jezdit se zvýšenou opatrností. Přibývá dopravních nehod, teploty v kraji klesají až ke třem stupňům pod nulou a silnice mohou namrzat.

Na Českolipsku havaroval kamión na silnici I/15 u obce Blíževedly a blokuje silnici. Na hlavním tahu z České Lípy na Litoměřice je proto průjezdný jen jeden jízdní pruh a tvoří se tam kolony. V Horské ulici v Liberci srazilo osobní auto školáka, další dvě nehody řeší policie v Rychnově u Jablonce, kde havarovala osobní auta.

Motoristé bez zimní výbavy by na krajské komunikace vůbec neměli vyjíždět. Silničáři doporučují jezdit opatrně a v zatáčkách a při vjíždění do křižovatek sundat nohu z plynu.

Na středočeských silnicích mohou místy ležet zbytky rozbředlého sněhu po nočních přeháňkách. Na Příbramsku jsou na vozovkách nižších tříd v lesních úsecích místy zbytky ujetého sněhu kryté posypem. Hlavní silniční tahy jsou ale většinou mokré a sjízdné bez omezení.

Podle Centra dopravních informací se ráno stalo v regionu několik nehod. V zatáčkách před obcí Felbabka na Berounsku dostalo smyk osobní auto a skončilo v poli, kde se obrátilo přes střechu. Nikdo nebyl zraněn. Bez zranění byla také nehoda osobního auta mezi Rudou a Řevničovem na Rakovnicku.

Zbytky mokrého nebo rozbředlého sněhu leží po dalším nočním sněžení na některých silnicích ve vyšších polohách Plzeňského kraje. Ve vyšších polohách Šumavy, například na Železnorudsku, napadlo v noci do 15 centimetrů mokrého sněhu, jehož zbytky silničáři odstraňují. Zbytky sněhu jsou také na některých silnicích na Domažlicku, Stříbrsku, Tachovsku, Sušicku a Klatovsku. Ostatní silnice v kraji jsou mokré.

Rozbředlý sníh zůstává na některých vozovkách ve vyšších polohách Ústeckého kraje. V noci ho připadlo několik centimetrů, místy stále sněží. Na silnicích nižších tříd v Krušných horách se mohou vyskytovat sněhové jazyky. Silničáři proto doporučují při jízdě opatrnost. Hlavní tahy v kraji jsou většinou mokré po chemickém ošetření.

Po ránu se stala dopravní nehoda například v Košťanech na Teplicku, dvě auta se srazila v Litvínově na Mostecku.

Sněhové přeháňky ráno komplikovaly dopravu na Vsetínsku, kvůli srážkám je například snížená viditelnost. Tamní vozovky první třídy pokrývají zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření, na regionálních cestách leží vrstva ujetého sněhu krytá posypem. V horských oblastech napadlo deset až 15 centimetrů nového sněhu. Silničáři proto nabádají řidiče k obezřetné jízdě. Komunikace ve zbylých okresech Zlínského kraje jsou převážně mokré a ošetřené posypovou solí.

Na silnicích v Olomouckém kraji leží po nočním sněžení vrstva ujetého sněhu nebo rozbředlý sníh po chemickém ošetření. V okresech Jeseník, Šumperk a Přerov s ním musí motoristé v úterý ráno počítat i na hlavních tazích, silničáři proto doporučují jízdu se zvýšenou opatrností. Na Olomoucku a Prostějovsku jsou silnice první třídy sjízdné bez omezení.

Na ujetou vrstvu sněhu motoristé narazí na vedlejších silnicích v okrese Šumperk a také na Jesenicku, v úsecích, které se v zimě nesolí. Ve vyšších polohách Konicka a Protivanovska v okrese Prostějov se na vozovkách tvoří sněhové jazyky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám