Hlavní obsah

Na boj proti korupci nikdo nevěří, ukázal průzkum

Novinky, Jiří Mach

Národ se výjimečně shodl, že domácí politickou scénu trápí korupce. Jako závažný problém to podle internetového průzkumu společnosti Sanep chápe 97,7 procent obyvatelstva. Předvolebním sloganům slibujícím s klientelismem a úplatkařstvím zatočit věří jen pět a půl procenta lidí. Lidé ani nevěří, že by se korupce dala z politiky odstranit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Navzdory tomu, že v novodobých dějinách nebyl dosud žádný z vrcholných politiků usvědčen z korupce, prakticky žádný Čech nezůstává na pochybách, že je korupce  závažným problémem domácího politického prostředí. Bezmála 85 procent dotázaných zaškrtlo v průzkumu bezvýhradné ano, dalších 12,5 procenta uvedlo, že s názorem "spíše“ souhlasí.

Téměř všichni se rovněž shodují na tom, že se korupce nevyhýbá ani nejvyšším patrům české politiky.

Odpovědi respondentů k tématu korupce  (v procentech)
dotazanospíše anonespíše nenevím
Vnímáte korupci jako závažný problém domácího politického prostředí?84,912,511.30,3
Zasahuje korupce do nejvyšších pater české politiky?78,617,40,51,22,3
Je reálné, aby byla korupce z politického prostředí ČR zcela vymýcena?8,68,14435,34
Věříte slibům politiků, kteří v předvolebním klání slibují skoncování s korupcí?14,565,227,71,6

Předvolebním slibům stran napříč politickým spektrem, které věští v příštím volebním období s korupcí bojovat, nicméně nikdo nevěří. Devět z deseti lidí neshledává politické sliby věštící skoncování s korupcí důvěryhodnými.

Podle většiny obyvatel to navíc není ani reálné. Že je možné korupci z české politiky vymýtit, se domnívá pouze 16,8 respondentů.

Březnový průzkum byl proveden na vzorku 6 320 dotázaných ve věkové kategorii od 18 do 69 let. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem plus minus 1,5 procentního bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám