Hlavní obsah

Meteorologové varují před náledím a sněhovými jazyky

• Aktualizováno

Začátek nového týdne zatím jaro nepřinesl. Čerstvý sníh, silný vítr a mrazy komplikovaly v pondělí dopoledne v mnoha oblastech dopravu. Podle meteorologů nebude o moc lépe ani v úterý. Do úterního dopoledne nasněží v západní části republiky dva až 15 centimetrů sněhu, silný vítr bude vytvářet sněhové jazyky a v noci na úterý budou silnice nebezpečně namrzat.

Článek

"Na frontálním systému očekáváme dnes v podvečer od severozápadu sněžení, které bude v jihozápadní polovině území přecházet pod 500 metrů ve srážky smíšené nebo dešťové, ojediněle mrznoucí," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění na sněhové jazyky platí pro celé Čechy vyjma Prahy, na Moravě pak pro Olomoucký kraj. Řidiči mohou očekávat zhoršené podmínky v polohách nad 500 metrů nad mořem, a to do úterního odpoledne. Náledí nebo ledovka hrozí v noci na celém území České republiky.

Počasí přineslo problémy již během víkendu a na ně pak navázalo i pondělní ráno. Teploty v mnoha regionech padaly pod nulu, namrzaly silnice, vanul silný vítr a dopravu zkomplikovalo také sněžení. Na horách napadlo až 30 centimetrů nového sněhu. Silný vítr, který měl v Krkonoších a Krušných horách sílu orkánu, vytvářel závěje.

Výrazná studená fronta, která přecházela během noci přes Česko přinesla zesílení větru, bouřky a ochlazení. Teplota vzduchu se po ránu pohybovala od nuly do minus pěti stupňů Celsia, v horských oblastech klesla až na minus 10 stupňů, informuje Meteopress.

V Krkonoších foukal v neděli vítr o síle 110 kilometrů v hodině, v Krušných horách řádil orkán ještě v noci na pondělí. Napadlo tam až 30 centimetrů sněhu. Silničáři uzavřeli čtyři silnice a v Krušných horách vydali varování před "bílou tmou".

Na Ostravsku havarovalo několik aut

Na Ostravsku došlo k několika haváriím. Ve sněhu havarovalo v pondělí ráno několik aut. Vozovky v kraji byly pokryté sněhem nebo ledem. Ve Štramberské ulici v Ostravě se srazily dva autobusy. Jeden člověk se zranil. Autobus s autem se srazil i v Polance nad Odrou.

Sníh začal na silnicích a chodnících v průběhu dopoledne tát.

Zavřené silnice

Silničáři v Ústeckém kraji uzavřeli kvůli sněžení a silnému větru čtyři silnice na Chomutovsku. Nedá se například jezdit z Chomutova na přechod Hora svatého Šebestiána, neprůjezdná je vozovka v Měděnci, úsek Výsluní-Rusová a úsek Kovářská - Loučná pod Klínovcem. Odpoledne již byly všechny úseky průjezdné.

Projet se v pondělí ráno dalo, přestože v neděli pozdě večer nebyla pro závěje a silnou chumelenici silnice skoro vidět.

Nárazový vítr, který hlavně na Žďársku vytvářel na silnicích sněhové jazyky, komplikoval v pondělí po ránu dopravu na Vysočině. Sněhové závěje zastavily provoz na železniční trati v úseku Nové Město na Moravě - Bystřice nad Perštejnem. Železničáři počítali s tím, že po 10:00 bude provoz obnoven. Mezi obcí Vílanec a Jihlavou stojí na zledovatělé silnici kolona kamionů, silnice je průjezdná pro osobní vozidla.

Sněhové srážky místy s deštěm mají v oblasti padat během celého pondělí. Teploty by se měly pohybovat od jednoho do čtyř stupňů Celsia. Na horách by mělo celý den mrznout.

Závěje hrozí i na silnicích v Krkonoších a Orlických horách. Řidiči musejí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost. Na silnicích na Trutnovsku a Jičínsku ležel dopoledně rozbředlý sníh. Na Rychnovsku hrozilo na silnicích náledí a sněhové jazyky.

"Projet se v pondělí ráno dalo, přestože v neděli pozdě večer nebyla pro závěje a silnou chumelenici silnice skoro vidět,“ okomentovala situaci na spojnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem jedna z ranních řidiček. Počasí se umoudřilo okolo deváté hodiny, kdy na horách chumelenice ustávala a začínala klasická inverze s předzvěstí slunečného dne.

Silnice na Valašsku byly v pondělí ráno sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Dopravu v regionu ovšem komplikují sněhové přeháňky i slabý vítr, dohlednost je vlivem srážek snížena. Komunikace první třídy pokrývaly zbytky rozbředlého sněhu, na menších cestách v horských oblastech ležela ujetá vrstva sněhu do pěti centimetrů. Silničáři varovali před námrazou.

V Libereckém kraji napadlo deset až 20 centimetrů nového sněhu, nejvíce ho je v horských oblastech a stále sněží. I na hlavních tazích včetně rychlostní silnice z Liberce na Prahu leží sníh, a motoristé by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností, radí silničáři. Řidiči bez zimní výbavy by vůbec neměli na silnice vyjíždět. Rtuti teploměrů v kraji po ránu klesaly až ke čtyřem stupňům pod bodem mrazu.

Srážka auta s vlakem bez zranění

V Pardubickém kraji přes noc sněžilo, cestáři upozorňují na nebezpečí tvorby sněhových jazyků v regionu Hlinska, Lanškrouna, Žamberka a silnice D11. Náledí se může vyskytovat na Orlickoústecku a Svitavsku. Vyplývá to z informací krajských silničářů. Ranní teploty klesly až na minus čtyři stupně Celsia. Ve výše položených oblastech fouká nárazový a silný vítr. Místy také ještě sněží nebo jsou sněhové přeháňky.

Sníh komplikuje dopravu také na železnici, koleje zavál vítr. V úseku regionální trati Moravany a Holice byla navíc přerušena doprava kvůli srážce vlaku a osobního auta, které zůstalo na kolejích. Nehoda se obešla bez zranění.

Vrstva mokrého nebo rozbředlého sněhu nebo mokré vozovky byly ráno po nočním sněžení na silnicích po celém Plzeňském kraji. Na Šumavě napadlo v noci deset až 15 centimetrů sněhu. Silnice jsou většinou mokré, mohou i namrzat. Na dálnici D5 jsou místy ledové zmrazky nebo zledovatělá vrstva sněhu, informují silničáři. Teploty klesly ráno k minus šesti stupňům.

Na jihu Čech přes noc napadlo až deset centimetrů sněhu, cestáři provádějí zimní údržbu. Silnice první třídy jsou převážně mokré, někde na nich leží zbytky sněhu. Na ostatních je ujetá vrstva sněhu. Podle výstrahy meteorologů by měli řidiči po ránu počítat s tvorbou ledovky a až do večera se sněhovými jazyky a závějemi.

Podle dopravních serverů je nejhorší situace na Českokrumlovsku, kde jsou silnice kolem Lipna nad Vltavou, Frymburku a Českého Krumlova téměř nesjízdné, je tam ledovka a vrstva sněhu na vozovkách. Auta po ránu havarovala v Jindřichově Hradci, v Třeboni, v Křemži a v Rudolfově na Českobudějovicku a také v obci Besednice na Českokrumlovsku.

Ve středních Čechách v noci na dnešek místy sněžilo, opatrní by měli být zejména řidiči na Příbramsku. Na některých silnicích druhé a třetí třídy tam může ležet vrstva nového sněhu. K obezřetnosti cestáři nabádají i na hlavních tazích, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic. Kvůli klouzající vozovce policie eviduje několik dopravních nehod. Kolize byly po ránu hlášeny například v Kutné Hoře, Hrubém Jeseníku na Nymbursku či Průhonicích u Prahy.

Na horách se zvýšilo nebezpečí lavin

O víkendu čelily Krkonoše jednomu z nejtvrdších útoků zimy v letošní sezóně, místy napadlo až půl metru sněhu. Nadílka přišla nejhojněji v noci z neděle na pondělí, kdy nejvyšší české hory zasypalo pětadvacet centimetrů prašanu.

Příval sněhu nebezpečně nastartoval na krkonošských hřebenech laviny. "Lavinové nebezpečí vzrostlo ze druhého na třetí stupeň z pětibodové stupnice,“ informoval Pavel Jirsa z krkonošského ústředí Horské služby ve Špindlerově Mlýně.

Laviny dostaly impuls především kvůli navátému sněhu nahromaděnému na horských úbočích. Síla větru, který se pondělkem zklidnil, přesahovala v neděli dopoledne na Sněžce rychlosti orkánu začínajícího na 110 kilometrech v hodině. Vítr na hřebenech v pondělí ráno nepřesáhl za desetistupňového mrazu padesátikilometrovou rychlost. Střediska Krkonoš nyní pokrývá skoro metrová sněhová pokrývka.

Sníh padal při silném větru, který na závětrných svazích uložil velká množství sněhu. "Sněhová pokrývka vykazuje jen malou a střední stabilitu. Mohou se tvořit deskové laviny," uvedl Cingr. Lavinu může uvolnit i jednotlivý lyžař nebo zbloudilý běžkař.

V Jeseníkách stále platí druhý lavinový stupeň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám