Hlavní obsah

Klaus a Motejl se na smyslu ombudsmana neshodli

Novinky, jac, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Hodinu a půl si prezident Václav Klaus a ochránce práv Otakar Motejl v úterý vysvětlovali svá stanoviska na úřad ombudsmana, který Motejl zastává.

Článek

Prezident před časem jeho existenci zpochybňoval, když úřad označil za trafiku s minimální výkonností. V názoru na tento úřad se oba muži neshodli ani po dnešní schůzce.

Klaus nadále považuje úřad veřejného ochránce práv spíše za módní záležitost, přesto Motejlovi popřál v práci mnoho úspěchů.

Klaus před návštěvou řekl, že se chce přesvědčit, jaká je efektivnost fungování Motejlova úřadu, kolik kauz úřad vyřešil ve srovnání s Odborem stížností na Pražském hradě.

Klaus názor nezměnil

"Již před vznikem Kanceláře veřejného ochránce práv jsem zpochybňoval úlohu této instituce v systému orgánů ústavního pořádku ČR. Tento názor ve mně zůstal i po této dnešní návštěvě," řekl prezident.

"Popřál jsem tomuto úřadu, aby ve své práci byl úspěšný, aby pomohl v řadě případů občanům domoci se určité nápravy věcí veřejných, které se jim nezdají," řekl Klaus a dodal, že nikdy nezpochybňoval, že více než osm desítek zaměstnanců ombudsmanova úřadu chodí do práce a intenzívně pracuje.

"Diskutoval jsem výlučně o tom, že obdobné aktivity jsou vykonávány zcela běžně v řadě dalších politických institucí. Mám pocit, že aktivity podobného typu vykonávám i jako prezident pomocí svého odboru styku s veřejností a debata v solidní věcné společnosti by vedla k tomu, jak relativně efektivní jsou tyto instituce, kolik toho která z nich dosáhne. My jsme porovnání nedělali, ale měl jsem příležitost podívat se na denní agendu pana ombudsmana, typy stížností a způsob jejich vyřízení, což bylo pro mne velmi užitečné," dodal prezident.

Motejl kvitoval prezidentovo přání úspěchů a řekl: "Samozřejmě můj pohled na smysl této instituce je odlišný, to je věc, která může být stále znovu předmětem diskuse, ve které se budeme vzájemně respektovat," konstatoval ombudsman.

Reklama

Výběr článků

Načítám