Hlavní obsah

Populismus a cesta na Mars, ironizuje opozice sliby ČSSD

Projev předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na programové konferenci strany v Teplicích a jeho povolební plány vyvolaly ostrou kritiku občanských demokratů. "ČSSD sama dobře ví, že své sliby nemůže splnit," řekl místopředseda ODS Ivan Langer. Podobně se vyjádřil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, podle něhož ČSSD slibuje nemožné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

"Nikdy jsem nepochyboval, že program ČSSD přinese další nesplnitelné sliby do budoucna. Podrobný rozbor těchto slibů ochotně přenechám odborným redaktorům," vzkázal Schwarzenberg. Paroubek varoval před návratem ODS a příchodem TOP 09 k moci.

Výsledky konference označil Langer za nevěrohodné

Podle něj jde o předvolební "lži směrem k politickým soupeřům" a o "sliby, které, jak víme, jsou sliby". "Ten projev byl naprosto odstrašující," řekl České televizi (ČT) další místopředseda ODS Petr Gandalovič. Šéf ODS Mirek Topolánek se vyjadřovat nechtěl. "Nevím, o jakou bolševickou konferenci se jedná, takže těžko. A taky, proč," odpověděl v textové zprávě, zda by sněm mohl okomentovat.

Pokud se ČSSD chopí moci, podle Gandaloviče rozvrátí veřejné finance. Měl na mysli sliby mimořádného důchodu či vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. "Doufal jsem, že Paroubek vyhlásí nové cíle samostatného vesmírného programu ČR. Doufal jsem, že do deseti let dobude naše posádka povrch Marsu a půjdeme ještě dále," ironicky sdělil ekonomický expert ODS Michal Doktor.

Langer reagoval na slova ministra vnitra úřednické vlády Martina Peciny, který povede pražskou kandidátku ČSSD. Pecina je podle něj projevem politické korupce. Langer míní, že se na kandidátku dostal za služby Paroubkovi. Pecina na konferenci svého předchůdce ve funkci na vnitru Langra kritizoval.

KDU-ČSL se k výsledkům konference staví rezervovaně, mluví o populismu. Podle šéfa lidovců Cyrila Svobody se Paroubek podbízí části voličů. Paroubek také zapomněl na neziskový sektor, malé i střední podnikatele a je nedůvěřivý vůči střednímu stavu, míní. "Zase přichází s velkou regulací a přichází jako s řešením 'já jsem tady ředitel zeměkoule a my řídíme a budeme řídit naši zemi'," uvedl.

Paroubek se zmínil o tom, že jedním ze zdrojů hlasů pro ČSSD mohou být voliči malých stran. Svoboda ČT řekl, že on se odlivu hlasů neobává. Podle posledního průzkumu Medianu by lidovci získali 5,5 procenta hlasů, což je na hranici vstupu do sněmovny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám