Hlavní obsah

Paroubek: Nejlepším řešením by byla menšinová vláda ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek by po volbách, pokud jeho strana zvítězí, považoval za nejlepší řešení menšinovou vládu sociální demokracie. Případnou vládní koalici s komunisty po volebním vítězství své strany považuje za vyloučenou, protože si ji značná část sociálních demokratů nepřeje. Za krajní řešení by pokládal velkou koalici s občanskými demokraty.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Paroubek na programové konferenci sociální demokracie v Teplicích

Článek

"Pod vedením předsedy Mirka Topolánka si to ale nedovedu představit," řekl v sobotu.

"Dáváme přednost spolupráci se středovými politickými stranami, na prvním místě s lidovci," uvedl. Přiznal ale, že to říkal i před krajskými volbami, v nichž se lidovci dostali jen do poloviny krajských zastupitelstev. I nyní se preference KDU-ČSL pohybují na hranici volitelnosti. ČSSD v průzkumech vede před konkurenční ODS.

Kdyby ve volbách získala většinu levice, tedy ČSSD a KSČM, tak by sociální demokraté podle Paroubka rádi vytvořili menšinovou vládu. "To by bylo nejlepší vyjádření vůle voličů, protože chce levostředovou vládu. Značná část našich voličů nechce vládu s komunisty," dodal.

Prvními body na jednání nového kabinetu by podle Paroubka byly klíčové zákony, které leží ve sněmovně a zřejmě už se je do voleb nepodaří projednat. "Mám na mysli především 13. důchody, zrušení poplatků ve zdravotnictví nebo obnovení nemocenských dávek v prvních třech dnech nemoci," řekl.

Foto: Petr Horník, Právo

Paroubek rovněž uvedl, že stále počítá s tím, že do křesla ministra zdravotnictví v jeho kabinetu usedne nynější středočeský hejtman a stínový ministr David Rath.

Paroubek rovněž uvedl, že stále počítá s tím, že do křesla ministra zdravotnictví v jeho kabinetu usedne nynější středočeský hejtman a stínový ministr David Rath, který s tím však nepočítá. "V případě Davida Ratha není nic definitivního," uvedl šéf ČSSD s tím, že sociální demokracie nemá pro tento resort lepšího odborníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám