Hlavní obsah

K silnému větru a sněhovým jazykům se přidá ledovka, varují meteorologové

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v sobotu výstrahu před silným větrem a tvorbou sněhových jazyků téměř ve všech krajích, v pondělí se přidá i ledovka. Na horách napadne až 50 cm.

Článek

Z výstrahy ČHMÚ vyplývá, že sněžit bude až do pondělí skoro ve všech krajích, výjimku tvoří jen Středočeský kraj, kterému se tvorba sněhových jazyků vyhne.

Na hřebenech hor dosáhne vítr rychlosti až 100 kilometrů v hodině. Na začátku týdne vlivem studeného vzduchu ze severu hrozí tvorba námrazy. Na všech silnicích v zemi by měli řidiči dbát zvýšené opatrnosti.

Sněžení a vítr už komplikuje dopravu

Silniční dopravu na většině území České republiky zkomplikoval v noci na sobotu čerstvý i rozbředlý a zmrzlý sníh a silný vítr, který na silnicích vytváří sněhové jazyky a místy i závěje. Silničáři doporučují řidičům opatrnou jízdu se zimní výbavou.

Ve Středočeském kraji leží ráno po nočních sněhových přeháňkách na některých silnicích rozbředlý sníh. V okolí Rožmitálu pod Třemšínem a Sedlčan se místy tvoří sněhové jazyky.

Zbyky rozbředlého sněhu leží také na brněnské dálnici D1 od 45. kilometru. Většina hlavních silničních tahů je ale po chemickém ošetření holá, mokrá a sjízdná bez omezení.

Na Vysočině byly ráno silnice první třídy většinou mokré, někde se zbytky rozbředlého sněhu. Na silnicích druhých a třetích tříd je ujetá, zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Zejména na Žďársku, Jihlavsku a Pelhřimovsku fouká podle dispečinku zimní služby správy a údržby silnic silný nárazový vítr.

Na dálnici D1 na Vysočině jsou zbytky rozbředlého sněhu, řidiči musí počítat se sníženou viditelností kvůli sněhovým přeháňkám.

 Na severní Moravě stav silnic naléhavý

Na většině území Moravskoslezského kraje komplikuje v sobotu ráno dopravu sněžení nebo sníh s deštěm. V Opavě museli silničáři uzavřít kvůli vodě na vozovce pod železničním mostem silnici mezi Kylešovicemi a Komárovem. Jinak jsou všechny komunikace sjízdné se zvýšenou opatrností. Vlivem srážek je někde snížena viditelnost.

Stav většiny silnic označují cestáři jako naléhavý, nebo dokonce mimořádně naléhavý. Téměř ve všech okresech ráno sněžilo nebo padal sníh s deštěm. Severomoravská část dálnice D1 je většinou mokrá po chemickém ošetření. Rychlostní silnice mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem je sjízdná se zvýšenou opatrností, mohou na ní ležet zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření.

Také dopravu v Olomouckém kraji komplikují sněhové přeháňky, v nižších polohách pak místy déšť se sněhem. Na menších vozovkách v horských úsecích kraje leží ujetá vrstva sněhu nebo zbytky sněhové kaše.

Na jihu Čech sněží, místy se tvoří závěje

Na jihu Čech od rána sněží, zejména na Prachaticku vítr na silnicích vytváří sněhové jazyky, místy závěje. Zatímco silnice udržované chemicky jsou podle dispečinku zimní služby cestářů mokré se zbytky sněhové břečky, na ostatních leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Podle dopravních serverů po ránu havarovalo osobní auto u Plané nad Lužnicí na Táborsku. Řidič nezvládl na kluzké vozovce řízení a ve směru na Turovec skončil s vozem na střeše.

V Královéhradeckém a Pardubickém kraji připadlo v noci na sobotu až pět centimetrů sněhu, v některých oblastech stále sněží. Všechny silnice jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné.

V horských oblastech Krkonoš a Orlických hor zůstává na některých silnicích ujetá zledovatělá vrstva sněhu, silničáři v těchto úsecích doporučují motoristům při jízdě zvýšenou opatrnost. Ve vyšších polohách okolo Hlinska na Chrudimsku se tvoří místy sněhové jazyky, v okolí Lanškrouna hrozí namrzání vozovek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám