Hlavní obsah

Kandidátka ČSSD v Plzni zůstává nezměněná, Kohout na ní nebude

Právo, Jan Rovenský
Aktualizováno

Kandidátka soc. dem. do květnových voleb do Sněmovny v Plzeňském kraji, kde podle informací Práva vedení ČSSD strana uvažovala o nasazení ministra zahraničí Jana Kohouta na pozici jedničky, se nemění. Právu to v pátek oznámil lídr plzeňské kandidátky, poslanec Václav Votava. Podle něj se ale uvažuje, že by se Kohout mohl objevit na kandidátce do Senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout

Článek

"Po včerejším jednání předsednictva Krajského výkonného výboru zůstává kandidátka pro květnové volby do Sněmovny nezměněná,“ řekl v pátek Právu Votava. Podle něj se ale ČSSD případné spolupráci nicméně nebrání. Již delší dobu se v tomto ohledu v zákulisí spekuluje o nasazení Kohouta do senátních voleb.

Podle dobře obeznámeného zdroje Práva z ČSSD, má strana na kandidátkách do Senátu volná místa, která potřebuje zaplnit výraznými osobnostmi.

Spekulace nakonec potvrdil i lídr plzeňské kandidátky Václav Votava. "Vedení sociální demokracie vítá zájem ministra Kohouta zapojit se do politického života v kraji, který může vyústit v jeho kandidaturu do senátu v Plzeňském kraji,“ uvedl poslanec.

Zdroj blízký soc. dem. Právu řekl, že ČSSD se vlastně kvůli vysokým preferencím stala obětí vlastního úspěchu. "Když jsou čísla taková, jaká jsou, je velmi těžké přemluvit organizace k nějakým změnám. Jednodušší by to bylo v případě, kdyby posílení kandidátky posílilo pozici strany v regionu. Kvůli vysokým preferencím však členové tuto potřebu nepociťují,“ uvedl zdroj.

Podle kuloárních informací měl být Kohout zásadním volebním tahákem a jako ministr populární úřednické vlády premiéra Jana Fischera měl plzeňské ČSSD dopomoci k vítězství.

Pražští sociální demokraté ve čtvrtek navrhli na první místo kandidátky současného ministra vnitra Martina Pecinu. Očekává se, že vedení ČSSD v pátek kandidátku potvrdí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám