Hlavní obsah

ÚOOÚ: ČSSD může fotografie svých odpůrců na webu vyvěšovat

Novinky, ČTK, Jiří Mach
Aktualizováno

Sociální demokraté samotným zveřejněním fotografií svých odpůrců na internetu zákon o ochraně osobních údajů neporušili, nesmí je ale použít k další identifikaci vyfotografovaných lidí. Informoval o tom ve čtvrtek Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek

Článek

Mluvčí úřadu Hana Štěpánková uvedla, že ČSSD by zákon o ochraně osobních údajů porušila jen tehdy, pokud by se podle pořízených fotografií pokusila své odpůrce identifikovat. "Pak by se o zpracování osobních údajů jednalo a na takto vytvářenou databázi osobních informací by se zákon o ochraně osobních údajů aplikoval v celém rozsahu," řekla mluvčí.

Sociální demokraté vyvolali pobouření, když si začali své odpůrce fotografovat a vyvěšovat na web. Podle šéfa PR marketingu Petra Dimuna si chtěli na fotografiích jednotlivých osob, které veřejně vyjadřují nesouhlas s politikou ČSSD, dokázat, že protestní akce se dějí pod taktovkou ODS.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se totiž domnívá, že vajíčkové útoky a další protestní akce na mítincích soc. dem. před loňskými eurovolbami osnovali právě občanští demokraté.

Paroubek také minulý týden nařídil na připomínce 160. výročí narození Tomáše Garriguea Masaryka vyfotografovat hrstku odpůrců ČSSD, kteří protestovali proti Paroubkově předvolební agitaci. Fotografie se pak ukázaly na webu soc. dem. v sekci "Galerie modrého týmu“.

Záhy se o záležitost začal ÚOOÚ zajímat a v reakci na to byly fotografie z webu staženy. [celá zpráva]

Praktiky ČSSD kritizovala konkurenční ODS, která je označila za "estébácké“. Podle šéfa strany Mirka Topolánka to vytváří atmosféru strachu. Na sociální síti Facebook pak vznikly skupiny, na nichž lidé vyvěšují své fotografie většinou se vztyčeným prostředníčkem a mnohdy přikládají i své osobní údaje, aby "Paroubkovi usnadnili práci“.

Největší skupina "Fotka pro Paroubka“ již čítá na 45 tisíc členů a svoji fotku přidalo přes tři a půl tisíce osob. V dalších podobných skupinách je registrováno přes čtyři tisíce členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám