Hlavní obsah

Fischer odmítl Kocábovu demisi

Praha

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb zůstane členem vlády premiéra Jana Fischera. Kocáb navrhl demisi kvůli zprávám o poměru s jeho mluvčí Lejlou Abbásovou, na který poukázala média. Ministerský předseda záležitost probral s Kocábem ještě ve středu večer a dospěl k tomu, že pro rezignaci není důvod.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb

Článek

Informoval o tom ve čtvrtek vládní mluvčí Roman Prorok. Podle něj Kocáb premiérovi sdělil vše, co se týká jeho aféry a nabídnuté demise. Na základě toho Fischer rezignaci odmítl.

"Premiér jeho nabídku demise nepřijal, protože k takovému kroku neshledal žádný důvod,“ uvedl Prorok.

Kocáb se zlobil, že se informace z jeho soukromého života otevřeně probírají v médiích. Nechtěl však, aby aféra vrhla stín na jeho práci v resortu, případně na celý obor ochrany lidských práv, proto se rozhodl vzdát úřadu. Na jeho rozvod ovšem nemá mít poměr s Abbásovou žádný vliv, s manželkou už ho údajně dva roky plánují, ohrazoval se mimo jiné Kocáb.

Středeční prohlášení Michaela Kocába médiím
Dnes odpoledne jsem doručil premiéru Janu Fischerovi osobní dopis, který obsahuje nabídku moji rezignace na úřad ministra jeho vlády. Velmi si vážím práce Úřadu premiéra i osobních postojů premiéra. Vážím si práce vlády, vnímám podporu, kterou u našich občanů má a nechci, aby veřejné přetřásání mého osobního života vrhlo stín na vše, čeho v této nelehké roli dosáhla.
Svoji práci na ministerstvu pro oblast lidských práv jsem se celou dobu snažil vykonávat co nejzodpovědněji, s plným nasazením svých sil a svého přesvědčení, nechci ohrozit samotné téma lidských práv a dopustit, aby se z věcné debaty stala debata o osobních vztazích. Ve chvíli, kdy některá média zveřejňují citlivé informace z mého soukromého života, se proto chci zachovat v souladu se svým svědomím.
Nehodlám se před médii vykrucovat ani bagatelizovat zveřejněné skutečnosti. Se svojí ženou Marshou žijeme již osm let odděleně. Ve společné domácnosti jsme zůstali jednak z ohledu na naše děti a jednak z důvodu hlubokého vztahu k rodině, kterou jsme spolu vybudovali. Naše láska se přetavila v přátelství a vzájemný respekt. Již více než dva roky připravujeme klidný a přátelský rozvod. Lejla Abbasová, se kterou jsem se poprvé setkal až při nástupu do úřadu, není tudíž v žádném případě příčinou našeho rozchodu.

Podle Fischera, který si boj proti extremismu vytyčil za jeden z programových cílů, přičemž problematika spadá právě do Kocábovy administrativy, jsou nicméně jeho obavy zbytečné.

"Ministerský předseda plně respektuje soukromý život členů své vlády a jejich osobní záležitosti,“ vysvětluje tiskové prohlášení. Přesto ministerský předseda "ocenil snahu Kocába zachovat se ve své ryze privátní věci maximálně poctivě,“ doplnil Prorok.

Z ministerstva hodlá odejít Abbásová. Výpověď podala ve středu. Na úřadu zůstane do konce března. [celá zpráva]

Anketa

Měl premiér přijmout rezignaci Michaela Kocába?
Ano, když ji nabídl
82 %
Ne, soukromí není důvod, proč by měl ministr rezignovat
18 %
Celkem hlasovalo 15198 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám