Hlavní obsah

Bavorsko od kontrol českých řidičů neustoupí, je s nimi spokojeno

Bavorská policie nehodlá měnit způsob kontrol v příhraničních oblastech. Ve čtvrtek o tom informoval mluvčí bavorského ministerstva vnitra Holger Plank s tím, že spolková země je s jejich výsledky spokojena. Na kontroly si čeští řidiči stěžují od vstupu ČR do Schengenského prostoru.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Německá policie bude v kontrolách českých řidičů i nadále pokračovat

Článek

O možnosti zmírnění namátkových kontrol mluvil tento týden v Praze bývalý bavorský premiér Günther Beckstein. Podle Planka učinily bavorské orgány krok k odstranění nejasností ohledně prohlídek rozdáváním trojjazyčného letáku kontrolovaným osobám. Ten představili v únoru.

"Myslím, že je to dobré opatření, jak vnést transparentnost do těchto kontrol," poznamenal mluvčí, podle něhož je hlavní problém v tom, že Češi neznají kontroly policistů v civilu, a jsou "iritováni", když je zastavují muži zákona v civilních autech.

Ohradili se i politici

České ministerstvo vnitra eviduje od ledna 2008 přes 110 stížností na německou policii a 25 na rakouskou. Lidé si stěžují na důkladné prohlídky, k nimž patří i kontrola osobních věcí včetně osobní prohlídky, ale i na údajně arogantní chování policistů a celníků v civilu. Od počátku tohoto roku přibylo na ministerstvu podle posledních údajů 21 takových stížností. Německé i bavorské úřady už dříve tvrzení o nepřiměřenosti kontrol odmítly.

Bavorskému ministerstvu vnitra je podle Planka známo pouze 17 stížností z období od ledna 2008 do konce roku 2009. Jako opodstatněná byla podle něj vyhodnocena jedna námitka českého řidiče na neoprávněný sběr osobních údajů. Bavorské orgány se za to prý omluvily a data byla okamžitě smazána. Zda jsou mezi stěžovateli i občané jiných států, nedokázal mluvčí říci.

Proti postupu německé policie se již v minulosti ohradila řada českých politiků. Naposledy jednal s bavorským expremiérem Güntherem Becksteinem šéf ODS Mirek Topolánek. [celá zpráva]

Ministr vnitra Martin Pecina v souvislosti s kontrolami uvedl, že německá strana má na kontroly právo a jako takové je jen tak nezruší. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám