Hlavní obsah

Americká obchodní komora chce Česku pomoci s protikorupčním balíčkem

Americká obchodní komora v ČR, která zastřešuje téměř 500 firem včetně gigantů jako Microsoft, Philip Morris či IBM, dává dohromady speciální tým, který v rámci boje proti korupci připraví ještě před květnovými sněmovními volbami radikální novelu zákona o veřejných zakázkách. Cílem má být zprůhlednění systému přidělování miliónových zakázek.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Informují o tom Hospodářské noviny. "Budeme chtít od politiků slib, že tu novelu prosadí během prvních tří měsíců existence nové vlády. Tím ukážou, jak boj s úplatky myslí vážně," řekl HN ředitel komory Weston Stacey. Podle něj se situace v této oblasti zhoršila, proto Američané přišli s iniciativou.

Podle HN došla byznysmenům z USA trpělivost s tím, že prakticky nemají šanci dosáhnout na státní zakázky, které naopak za nejasných podmínek dostávají firmy s neznámými vlastníky. "Řada amerických firem se už radši přeorientovala jen na privátní sektor, kde to funguje mnohem lépe," prohlásil Stacey.

Podle HN chtějí Američané dostat do zákona o státních zakázkách například ustanovení o průzračné majetkové struktuře, o lepší dokumentaci, o odpovědnosti samospráv, ale i to, aby výběrová řízení byla otevřená.

Velké strany jsou zdrženlivé, zelení vyšlou Korbela

HN píší, že by měly vzniknout dvě pracovní skupiny - legislativní a "praktická". Součástí týmu by podle HN měli být zástupci tuzemských politických stran. Zatímco ale lidé z ČSSD a ODS reagovali na myšlenku zatím opatrně, zelení do komise vyšlou náměstka ministra životního prostředí Františka Korbela.

Situace se zhoršila, je třeba něco udělat.
Šéf Americké obchodní komory

Pozvánku údajně obdržely mimo jiné také obchodní komory Německa, Británie, Francie a Kanady, které by do týdne měly dodat jména lidí, které do expertní komise vyšlou. Podílet se na přípravě bude i protikorupční organizace Transparency International.

HN připomínají, že jen za loňský rok se v Česku za veřejné zakázky utratilo přes 200 miliard korun. Objem úplatků činil podle odhadů Asociace malých a středních podniků až kolem 15 procent, tedy 30 miliard.

"Situace se zhoršila, je třeba něco udělat", vysvětlil Stacey snahy o změnu systému zadávání zakázek v ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám