Hlavní obsah

Lékaři hrozí stávkou, Součková to odmítá

ČTK, per,Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL) vyhlásil stávkovou pohotovost. Rozhodli o tom v úterý zástupci okresních sdružení a krajských koordinátorů, kteří jednali v Praze. Novinářům to oznámil předseda LOK Milan Kubek.

Článek

"Nevidíme politickou vůli řešit prohlubující se rozpor mezi příjmy zdravotnictví a kvalitou péče, již musíme poskytovat. Odmítáme, aby zdravotníci dál sponzorovali zdravotnictví na úkor svých platů," řekl Kubek a dodal, že lékařské odbory jsou připraveny vyhlásit stávku, když zjistí, že jediné řešení finanční krize, které vláda nabídne, bude znamenat snižování platů zdravotníků.

"Nechápu proč vyhlásili stávkovou pohotovost zrovna dnes, když se koalice jasně dohodla na první pomoci zdravotnictví do konce roku a další opatření budou následovat do konce ledna příštího roku. K takovému kroku Lékařského odborového klubu není důvod," řekla Právu ministryně zdravotnictví Marie Součková.

Kubek Právu řekl, že "stávková pohotovost je varovně vztyčený prst, který znamená, že problémy zdravotnictví trvají i přesto, že vítáme první pomoc, kterou zdravotnictví dostane v podobě 6 miliard korun do konce roku, jak o tom rozhodlo koaliční jednání. Tato první pomoc to ale vyřešit nemůže," řekl Kubek.

Dodal, že zdravotníci budou bedlivě sledovat, co politici se zdravotnictvím budou dál dělat. "Obáváme se, že po první pomoci žádné další kroky následovat nebudou. Když nebudou, bude stávka," řekl Kubek, ale vyloučil, že by k ní mohlo dojít do konce letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemocnice dostanou od státu 3,4 miliardy korun

Zadlužené nemocnice, které převzaly od letošního ledna kraje, dostanou 3,4 miliardy korun. Do konce roku na jejich účet přijde 2,7 miliardy a v příštím roce...

Výběr článků

Načítám