Hlavní obsah

Sněmovna přehlasovala Klausovo veto a prosadila zákaz prodeje Ruzyně

– Praha
Novinky, jim

Vláda nebude moci prodat ruzyňské letiště. Sněmovna v úterý přehlasovala zákon vetovaný prezidentem Václavem Klausem, který prodej zakazuje. Sněmovna musela předtím již přehlasovat veto Senátu.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Prezident Václav Klaus zákon o vlastnictví Letiště Praha vetoval koncem minulého roku s tím, že "zákon představuje průlom moci legislativní do moci exekutivní. Zákonodárná moc v tomto případě formou zákona použila nástroj, který jí nepřísluší“.

Podle prezidenta označil parlament letiště za "majetek nezbytný k zabezpečení potřeb celé společnosti,“ což podle jeho názoru není a nemůže být pravda. "Tím, že se týká jednoho konkrétního letiště, postrádá zákon prvek obecnosti, což je jeden ze základních atributů právního předpisu," doplnila hlava státu.

Kvůli retroaktivitě nové normy by navíc Česku mohly podle Klause hrozit arbitráže.

Prodej ruzyňského letiště schválila vláda Mirka Topolánka. Sociální demokraté proti tomu sepsali zákon, podle nich se letiště v době krize prodá pod cenou. V době, kdy vláda prodej odhlasovala, se cena odhadovala na sto miliard korun.

Nynější kabinet měl v úmyslu v prodeji pokračovat, ale k finálnímu rozhodnutí se podle premiéra Jana Fischera ani nechystal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám