Hlavní obsah

Polednová zůstává ve vězení, soud zamítl žádost o propuštění

Právo, Novinky, jas, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Bývalá prokurátorka a nejstarší česká trestankyně Ludmila Brožová-Polednová zůstává ve vězení. Královéhradecký soud v úterý v neveřejném jednání odmítl žádost jejího advokáta o přerušení trestu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ludmila Brožová - Polednová na archivním snímku

Článek

Advokát žádost podal minulý týden a učinil tak poté, co soud před časem uznal, že se na Polednovou vztahují tři dřívější prezidentské amnestie. Polednová byla odsouzena za účast na justiční vraždě Milady Horákové.

„Mohu potvrdit, že žádost odsouzené byla zamítnuta. Rozhodl o ní předseda senátu od stolu ve své kanceláři, což je jedna z možností, které umožňuje trestní řád,“ řekl v úterý Právu mluvčí královehradeckého krajského soudu Aleš Korejtko.

Až to rozhodnutí z Hradce dostanu písemně, tak předpokládám, že tu stížnost podám.
advokát Vladimír Kovář

Doplnil, že Polednová si může proti zamítavému stanovisku soudu podat stížnost, o níž by měl rozhodovat odvolací pražský vrchní soud. Její advokát Vladimír Kovář s tím počítá. On sám zatím nynější verdikt soudu ale ještě neobdržel, dozvěděl se o něm z médií.

„Až to rozhodnutí z Hradce dostanu písemně, tak předpokládám, že tu stížnost podám. Ale možná se už do té doby vyřeší problém s uznáním amnestií a nebudu to muset vůbec podávat,“ řekl Kovář Právu.

O přerušení trestu totiž požádal minulý týden kvůli sporu o uznání tří starších amnestií, které se mohou na Polednovou vztahovat a teoreticky ji poslat na svobodu. Právník požadoval, ať soud pustí jeho klientku domů do doby, než se ujasní, zda se milosti prezidentů z let 1953, 1955 a 1990 týkají i bývalé dělnické prokurátorky.

Právě královehradecký krajský soud před několika dny uznal, že pro Polednovou tyto amnestie platí, ovšem s tím nesouhlasí státní zastupitelství, takže se problémem bude ještě zabývat Vrchní soud v Praze. A podle Kováře to může trvat ještě několik týdnů, než rozhodne, proto chtěl, aby Polednová tento čas strávila doma. Soud to ale nepovolil.

Podle Korejtka soudce o žádosti rozhodoval podle paragrafu 325 trestního řádu, v němž je jasně konstatováno, komu a za jakých okolností může soud přerušit trest. Takovou možnost mají pouze odsouzení stižení těžkou nemocí nebo těhotné ženy či matka dítěte mladšího jednoho roku. Ani jeden z těchto případů se přitom na Polednovou nevztahuje.

Šestiltý trest

Někdejší prokurátorka byla odsouzena k šestiletému trestu, který nastoupila. Před časem však krajský soud v Hradci Králové zjistil, že se na ni vztahují celkem tři prezidentské amnestie, které jí zkracují trest o celých šest let.

Polednová si ze svého trestu odseděla již rok. Trest si odpykává ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Proti úternímu rozhodnutí soudu se může odvolat. O případu by poté rozhodoval Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Advokát Brožové požádal o přerušení trestu

Advokát nejstarší české vězeňkyně Ludmily Brožové-Polednové (88) v úterý požádal královéhradecký krajský soud o přerušení jejího šestiletého trestu za podíl na...

Výběr článků

Načítám