Hlavní obsah

Nápad odměňovat politiky podle práce budí posměch

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měli by být politici odměňováni podle výsledků své práce? A mělo by v jejich případě platit: nepracuješ, budeš potrestán? Soudě podle výzkumů veřejného mínění o spokojenosti s politickou situací by voliči finanční postih některých politiků uvítali. Jenže odpověď na otázku, podle čeho je platit, se hledá těžko.

Článek

Náladou voličů a především předvolební situací se patrně nechal inspirovat místopředseda sněmovního zahraničního výboru David Šeich (ODS). Prý chce do Sněmovny předložit nová pravidla. Týkat se ale paradoxně mají jen sněmovních vyšetřovacích komisí. Jejich předsedové i členové by podle nápadu poslance měli být odměňováni podle zjištěných skutečností.

Nutno dodat, že předsedovi vyšetřovací komise náleží plat 83 040 korun hrubého měsíčně, členové nejsou zvlášť odměňováni. Šeichovo předvolební novátorství sklidilo mezi politiky okamžitě posměch. Poslanci to ale prý nevadí a chce jít za svým. „Ať si to klidně označují za populistické gesto, to mě neodradí od toho, abych na zpřísnění pravidel pracoval a snažil se je prosadit,“ napsal poslanec Právu.

Já to naopak považuji za velmi nepopulární krok, ze kterého nejspíš někteří mí kolegové poslanci nadšeni nebudou
poslanec ODS David Šeich

Jak si ale zpřísnění představuje, neuvádí. Současný stav se podle něj však musí změnit. „Já to naopak považuji za velmi nepopulární krok, ze kterého nejspíš někteří mí kolegové poslanci nadšeni nebudou,“ dodává Šeich.

Jak zajistit respekt?

Poslanec tvrdí, že sněmovní vyšetřovací komise se staly terčem posměchu, namísto aby budily respekt. Ve Sněmovně jsou nyní tři, a to ke kauzám Morava, Krakatice a k plzeňské právnické fakultě. Ačkoli první dvě byly ustaveny už před více než rokem, dodnes se nesešly. Poslanci totiž nebyli schopni se v tajné volbě shodnout na jejich předsedech, takže komise nemá kdo svolat.

Je tak jisté, že do voleb odpověď na otázky, jak to bylo s policejním spisem Krakatice, s údajnou snahou exposlance ODS Jana Moravy získávat kompromitující materiály na zelenou poslankyni Olgu Zubovou, nebo s udělováním titulů na plzeňských právech, komise nedají. „To je naprosto neakceptovatelný stav,“ uvádí Šeich s tím, že jeho nápad trestat členy komisí za nečinnost snad najde podporu.

Uspěchaná aktivita, míní ODS

„To je pěkné, že s tím přichází právě teď,“ řekl Právu šéf výboru pro obranu a člen vyšetřovací komise v kauze Morava Jan Vidím (ODS). Podle něj o tom v klubu ODS nikdo neví a pokud by to poslanec na klubu předložil, pak by mu prý řekl své.

„Je to docela uspěchaná aktivita, nad kterou kroutím hlavou,“ uvedl diplomaticky Vidím. To by podle něj mohl stejně tak někdo přijít s návrhem navázat odměňování policistů na počet vybraných pokut.

Za osobní aktivitu označil Šeichův nápad místopředseda strany Petr Nečas. Připustil, že vše, co přispěje k zefektivnění vyšetřovacích komisí, je hodné diskuse.

Podvýbory mimo hru

Otázkou je, proč si Šeich vzal na mušku pouze vyšetřovací komise a nikoli třeba sněmovní podvýbory. Těch je v dolní komoře téměř pět desítek, přičemž nečinnost některých je zjevná. Alespoň pokud jde o veřejné záznamy z jejich jednání. Plat předsedů podvýborů je po letošním přechodném čtyřprocentním snížení 71 040 korun hrubého měsíčně.

Podle oficiálním sněmovních záznamů se např. podvýbor pro ochranu spotřebitele vedený nezařazenou Věrou Jakubkovou sešel naposledy loni v listopadu. Pokud nejednají v ilegalitě i další podvýbory, pak výkaz jejich činnosti je jednoznačný: např. podvýbor pro zpravodajské služby vedený Janem Klasem (ODS) se od začátku volebního období nesešel vůbec, stejně tak podvýbor pro prezentaci ČR v zahraničí, v jehož čele stojí komunista Václav Exner.

V červnu 2007 se naposledy sešel podvýbor pro národnostní menšiny šéfovaný Václavem Votavou (ČSSD). Jednou, a to v listopadu 2007, se sešel podvýbor pro kontrolu plnění úkolů reformy české armády vedený Pavolem Kubušem (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám