Hlavní obsah

Novela zákona může ušetřit léky za deset miliard, říká ředitel SÚKL

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novela zákona o léčivech, kterou mají poslanci projednat už na úterní schůzi, vyvolává vášnivé reakce. Komory lékařů a lékárníků vyzvaly poslance k odmítnutí novely, která podle nich prolomí soukromí pacientů. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) napsal poslancům, ať novelu přijmou.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Pokud poslanci hned v prvním čtení novelu schválí, dá se ročně ušetřit až deset miliard korun,“ řekl Právu Martin Beneš, ředitel SÚKL.

Podle jeho slov novela důslednou kontrolou může zamezit tomu, aby se ročně duplicitně vydaly léky za 6 miliard, které se ale nevyužívají. Další dvě miliardy jdou na vrub 200 tun léků, které pacienti odevzdají k likvidaci, a další miliardy se ušetří tím, že přestanou podvody s recepty ať už jde o to, že jsou padělané nebo virtuální, tedy takové, kdy výdej léku se nikdy neuskutečnil, ale pojišťovna léky proplatila.

Prezidenti lékárnické komory Stanislav Havlíček a lékařské komory Milan Kubek soudí, že návrh novely má umožnit státní instituci sbírat citlivá data pacientů bez toho, aby k tomu dali souhlas.

Spor o centrální úložiště dat

Důvodem sporu je tzv. centrální úložiště dat, které je vybudované, ale nevyužívá se, protože Úřad na ochranu osobních údajů loni v říjnu nařídil všechny údaje o pacientech zničit. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková chce ale úložiště dat obnovit. V něm se nově mají shromažďovat všechny údaje o vydaných léčivých přípravcích na předpis, bez předpisu, ale s omezením a na elektronický předpis.

Stát chce tak zabránit například narkomanům, aby skupovali léky s pseudoefedrinem, které jsou nyní volně dostupné, a vařili z nich drogu. Jestliže by se totiž ukázalo, že některá lékárna prodává těchto léků pacientovi víc než předepsané množství na osobu a měsíc, to je 60 tablet, neprodleně by byla informována policie. A to se prý mnohým nelíbí.

SÚKL tvrdí, že do centrální databáze se k lékovému záznamu pacienta nikdo nedostane, pokud k tomu pacient sám nedá lékaři nebo lékárníkovi souhlas. Ochranným prvkem je podle Beneše například tzv. pseudonymizace, kdy při vstupu do databáze je identifikační číslo pojištěnce v podobě rodného čísla odděleno od evidence jemu vydaných léků. Spárování pak lze provést jen speciální procedurou.

Lékaři a lékárníci se ale domnívají, že šikovní hackeři se do databáze mohou nabourat a zneužít ji. A protože z užívaných léků se dá vyčíst, jakou nemocí pacient trpí, může to znamenat pro pacienta společenskou i lidskou katastrofu.

Na březnové schůzi mají poslanci projednávat i poslanecký návrh, který léky s pseudoefedrinem zařazuje výhradně na lékařský předpis, jak požaduje lékárnická i lékařská komora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám