Hlavní obsah

Dušek chce do Senátu, strany ho nevítají

Právo, Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předák Svazu odborářů služeb a dopravy Jaromír Dušek, který v posledních dnech pobouřil skandálními homofobními výroky, by nepohrdl senátorským křeslem. Tentokrát by však už nechtěl kandidovat coby nezávislý, ale upřednostnil by barvy jedné z levicových stran. Ke komunistům však nechce, sociální demokraté s ním na své kandidátce nepočítají a ani šéf SPOZ Miloš Zeman není z Duškových výroků nadšený.

Článek

"Nechci již kandidovat jako nezávislý,“ prohlásil Dušek v Interview 24 na ČT s tím, že by zvážil případné nabídky politických stran z levé strany spektra.

"Ke komunistům nemohu, protože tatínkovi vzali statek. To by se obracel v hrobě,“ vysvětlil Dušek, proč nehodlá kandidovat za KSČM. "Samozřejmě bych inklinoval k sociální demokracii,“ řekl s tím, že již v době, kdy soc. dem. vedl Miloš Zeman, prohlašoval, že ČSSD je třeba podporovat.

Jenže ta nemá zájem o něj. "ČSSD neuvažuje o kandidatuře pana Duška do Senátu,“ sdělil stručně Novinkám místopředseda strany Milan Urban.

Miloše Zemana, který letos založil Stranu práv občanů - zemanovci a kandiduje v jejím čele do Sněmovny, považuje dle svého vyjádření za svého přítele. Zeman mu údajně dokonce podobnou nabídku v minulosti už poskytl. "Nabízel mi to v době, kdy stačilo kývnout. Pro mě by to znamenalo tisíciprocentní zvolení,“ řekl Dušek.

Zeman to nezamítl

Nicméně expremiéra Duškovy homofobní výroky rozladily. "Já si vážím Jaromíra Duška za jeho dřívější odborářskou činnost, ale nemohu souhlasit s tím, že možná oprávněnou kritiku politických rozhodnutí spojuje s neoprávněnou kritikou něčí sexuální orientace,“ řekl Právu Zeman.

Dušek si nicméně za svými výroky stojí a v pořadu ČT vyjádřil také přesvědčení, že ho výroky nemohou poškodit. Podle svých slov cítí podporu veřejnosti narozdíl od politických špiček, které "mohou být pod tlakem těch lobbistických skupin nebo těch, kterých jsem se dotkl“.

Policejní vyšetřování, které se zahájí na základě žaloby, kterou podal ministr dopravy Gustav Slamečka a Strana zelených, podle něj poukáže na nestandardní postupy v Českých drahách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám