Hlavní obsah

Ministr dopravy srovnal Duška s Hitlerem a podal na něj trestní oznámení

Praha
Aktualizováno

Ministr dopravy Gustav Slamečka v pondělí přirovnal homofobní výroky odborového předáka Jaromíra Duška k rétorice Adolfa Hitlera a šéfa SS Heinricha Himmlera. Na Duška, který o víkendu obvinil Slamečku, že je členem spiknutí homosexuálů, kteří v rezortu přebírají moc, navíc podal trestní oznámení.

Článek

Také odboráři se rozhodli stáhnout předáka Svazu odborářů služeb a dopravy z vyjednávacího týmu, který má s politiky diskutovat o zdanění benefitů.

„Homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Jan Novák šéf úřadu vlády - pozn. red.). A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti,“ prohlásil odborářský boss. [celá zpráva]

Za svá slova, která doposud přes opakované výzvy neodvolal, se dočkal kritiky od politiků i odborových kolegů.

Odbory: Dušek musí vysvětlit své výroky o homosexuálechVideo: ČTK

Slamečka na pondělní tiskové konferenci nejprve v reakci na Duškovo vyjádření odcitoval nikoliv nepodobně homofobní výroky nacistických pohlavárů a následně oznámil, že na Duška podá trestní oznámení a to jak za sebe, tak za ministerstvo dopravy.

Odmítl také, že by v resortu dělal personální změny, které by byly podmíněny číkoliv sexuální orientací.

"Koalice dopravních odborových svazů tyto výroky vnímá jako nešťastné a situaci komplikující a vyjadřuje s nimi svůj zásadní nesouhlas," citovala ČTK předsedu Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka. Dušek se pondělního jednání nezúčastnil.

Dráhy se možná budou bránit právní cestou

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) Duška vyzvala, aby se za výroky omluvil. Ten to ale dělat nehodlá. To, co řekl, je prý pravda, a svá slova myslel v žertu.

Výroky se nelíbí ani Českým drahám. "Zadali jsme právní analýzu a přípravu příslušných právních kroků vůči panu Duškovi v souvislosti s ochranou dobrého jména společnosti," uvedl mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám