Hlavní obsah

Lyžaře o víkendu nelákalo ani slunečné počasí

• Aktualizováno

Ačkoliv v sobotu odpoledne a především v neděli bylo v Česku většinou slunečné počasí, lyžaře do hor vylákalo méně, než provozovatelé vleků očekávali. Podmínky přitom byly ideální. Ochladilo se a leckde připadl nový sníh.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Šanci lyžovat využilo ve Špindlerově Mlýně okolo pěti tisíc lidí.

Článek

Skiareály především na Moravě začnou už v pondělí s posezónními slevami. "Je vidět, že lidi už jsou z lyžování a ze zimy unavení a že se těší na jaro," uvedl vedoucí areálu na Pustevnách v Beskydech Jan Mikeska.

"Čekali jsme, že lidí přijede víc," řekl provozovatel Ski Centra Kohútka Josef Kocurek. Podmínky na svazích v Javorníkách podle něj přitom byly díky čerstvému prašanu ideální. Hodně běžkařů naopak využilo možnost vyzkoušet upravenou běžeckou stopu z Kohútky směrem na Kasárna.

I tak ale budou vleky ve většině horských středisek jezdit až do Velikonoc. Ty letos připadají na 4. a 5. dubna.

Do Krkonoš přijely tisíce lidí

Lidé nebrali útokem ani střediska ve středních Čechách. V tom největším, Monínci, je přes metr sněhu, fronty u vleků ale nejsou. Lidé přijeli spíše v neděli, v sobotu je odradilo sněžení.

Na nedostatek zájemců si nestěžují nejvyšší české hory Krkonoše. "Svítí sluníčko, lyžování je jako v lednu. V sobotu přijelo tak 6000 lidí, dnes jich tu je ještě tak o tisícovku víc," řekl v neděli Jiří Beran ze špindlerovského areálu.

Všichni tamní vlekaři si pochvalovali podmínky. Na technický sníh napadl nový prašan.

Horám s návštěvností také pomohly jarní prázdniny v části Prahy a v Brně.

Dostatek lyžařů má i Šumava, tamním střediskům pomohly nejrůznější závody, které pro veřejnost pořádají.  Do areálu na Lipně se sjelo asi 5000 lidí. Smůlu mají jen bruslaři, přehrada se upouští a led se hýbe.

V Krušných horách bylo více úrazů

Krušné hory o víkendu přilákaly tisíce lyžařů, zejména v neděli, kdy přestalo sněžit a svítilo sluníčko jako na jaře. „Počet úrazů byl vyšší, než je víkendový průměr,“ uvedl David Jindra z božídarské horské služby. „Nejzávažnějšími zraněními byly dvě nadvakrát zlomené nohy při závodech Ski - Gliding, tedy lyžařů s padáky,“ popisoval Jindra.

Opačná situace panovala na Šumavě. „Zaznamenali jsme pouze čtyři úrazy, což je podprůměr,“ uvedl Martin Kocum z horské služby v Železné Rudě. „V sobotu sněžilo, což lyžaře odradilo od cestování. V neděli bylo nádherně, takže kdo zaváhal, už to tuto sezónu asi nedožene. Sjezdovky byly poloprázdné,“ uvedl záchranář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám