Hlavní obsah

Dělnická strana sociální spravedlnosti chce u voleb mezinárodní pozorovatele

Právo, Milan Freiberg

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) chce přizvat k volbám do Poslanecké sněmovny mezinárodní pozorovatele. Novinářům to v sobotu řekl volební lídr strany Tomáš Vandas.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Šéf rozpuštěné Dělnické strany Tomáš Vandas u soudu

Článek

„Zcela logicky jsme přesvědčeni, že nemůžeme věřit současným orgánům v České republice a budeme rádi, když na volby dohlédnou i mezinárodní pozorovatelé,“ upřesnil Vandas. Podle jeho slov v roce 1998 zaznamenaly dva politické subjekty v několika okresech zcela shodné výsledky.

„Tento nesoulad a tato až výjimečná shoda dokazuje, že něco není v pořádku. Máme obavu, že by mohlo dojít k vyřazování hlasů pod jakoukoliv záminkou,“ dodal Vandas s tím, že podle něj dnes neexistuje státní volební komise, která by obsahovala zástupce všech volebních subjektů.

„Je to pouze orgán řízený ministerstvem vnitra  a tudíž my nemáme důvěru k takovém orgánu,“ doplnil Vandas. Nyní se strana podle jeho slov soustředí především na podávání kandidátních listin.

„Do 22. března chceme podat veškeré kandidátní listiny, splnit veškeré náležitosti a poté zcela určitě požádáme o přítomnost mezinárodních pozorovatelů,“ dodal Vandas. Do DSSS se nyní přeregistrovávají členové rozpuštěné krajně pravicové Dělnické strany. Ta podle Vandase evidovala zhruba tisícovku členů.

DS rozpustil Nejvyšší správní soud 17. února. Vyhověl tak už druhému návrhu vlády. Soudci shledali v programu, idejích a symbolech DS xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a souvislost nacionálním socialismem. Dělnická strana chce kvůli verdiktu soudu podat v polovině března ústavní stížnost. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám