Hlavní obsah

Lékaři a lékárníci brojí proti centrální evidenci léků kvůli únikům dat

Právo, Václav Pergl

Snaha ministryně zdravotnictví Dany Juráskové obnovit dnes nefunkční centrální úložiště dat, ve kterém se mají soustřeďovat veškeré údaje o tom, jaké pacienti berou léky na předpis či volně prodejné s omezením, rozhořčila lékaře i lékárníky.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle lékařů a lékárníků by mohlo dojít k úniku citlivých dat o pacientech, z nichž by šlo vyčíst, jakou nemocí pacient trpí či kdo ho léčí. Centrální úložiště spravuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v Praze.

Juráskové úřad je ale jiného názoru: Lékaři a lékárníci se bojí možné kontroly ze strany státu a zdravotních pojišťoven, jak se nakládá při léčení s penězi vybranými na zdravotní pojištění. Registr by současně umožnil zkontrolovat, jaké léky a od kterých firem každý lékař předepisuje a kolik za ně pacient v lékárně zaplatí.

Nejde jim o únik dat, ale o kontrolu, tvrdí Šnajdr

„Obava lékařů a lékárníků není spojena s únikem dat, ale s možností účinné státní kontroly při vynakládání veřejných peněz za léky,“ tvrdí první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Emoce mezi lékaři a ministerstvem vzplanuly poté, co vláda minulý týden souhlasila s novelou zákona o léčivech. Ta má opět umožnit vydávat přípravky s pseudoefedrinem, které často zneužívají narkomani k výrobě drog, na občanský průkaz a výdej evidovat v centrálním úložišti.

„Léky s pseudoefedrinem jsou jen záminka. Ve skutečnosti jde o legalizaci sbírání osobních údajů o pacientovi ze všech vydaných receptů na všechny léky,“ řekl Právu Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Lékárník bude muset přes identifikační číslo pojištěnce, což je jeho rodné číslo, do centrálního úložiště zapsat jaké léky mu na předpis vydává. SÚKL pak je přenese do lékového záznamu pacienta.

Komora se bojí možného zneužití

„Z takové evidence se lehko zjistí, jakými nemocemi pacient trpí. Při úniku dat to pro něj může znamenat lidsky i společensky katastrofu,“ tvrdí Kubek.

Databázi podle něj mohou zneužít třeba farmaceutické firmy, aby tak zjistily, kteří lékaři jejich léky předepisují a kteří ne, a na ně se případně zaměřily, ale i firmy nebo banky. „Určitě bude pro ně zajímavá informace, že pan XY žádající o hypotéku bere léky na vysoký krevní tlak, nebo má cukrovku, či užívá léky na epilepsii atd.,“ říká Kubek. „Hackeři už nejednou dokázali, že se dostanou i do těch nejlépe zabezpečených databází.“

Kubek dodává, že když Jurásková chce zabránit narkomanům skupovat léky s pseudoefedrinem  „proč nevyužije novelu zákona o návykových látkách, která leží ve Sněmovně a zařazuje tyto léky výhradně do kategorie na lékařský předpis?“

Také Stanislav Havlíček, prezident lékárnické komory je proti databázi: „Je to obrovský zásah do práv občanů.“

Úřad: Obava je zbytečná

„Lékaři a farmaceuti se k údajům mohou dostat pouze tehdy, jestliže jim pacient dá svůj kód, který od SÚKL dostane po vyplnění formuláře,“ soudí mluvčí ústavu Veronika Petláková. Podle ní pacient se bude moci kdykoli podívat do svého lékovém záznamu, kdy jaké léky mu byly předepsány a vydány, a to pět let zpátky. „Zjistí-li, že se do jeho lékového záznamu díval někdo jiný než komu kód dal, je to důvod ke správnímu řízení,“ tvrdí Petláková. Podle ní představitelé lékařské a lékárnické komory chtějí „vyvolat nedůvěru k tomuto systému.“

Mluvčí také dodala, že díky centrálnímu úložišti „policie bude neprodleně informována o porušení pravidel výdeje léků lékárníkem a zabrání se tak velmi snadno zneužívání léků k výrobě drog“.

Jurásková chce, aby novela zákona byla projednána už na schůzi Poslanecké sněmovny, která začne 9. března. Na stejné schůzi se má projednávat i vydávání léků s pseudoefedrinem jen na lékařský předpis.

Reklama

Výběr článků

Načítám