Hlavní obsah

Česko znovu pokryje sníh, v sobotu napadne až 15 centimetrů

Novinky, Jaroslav Soukup

Počasí v nejbližších dnech připomene, že zima ještě nesložila zbraně a i v nižších polohách se musíme připravit na vydatné sněžení a teploty hluboko pod bodem mrazu. Nejvíce sněhu by mohlo napadnout v sobotu, kdy meteorologové očekávají nadílku až 15 centimetrů. Novinky o tom informovala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Článek

"Nejvyšší odpolední teploty budou v příštích dnech zhruba osm stupňů pod dlouhodobými průměry," uvedla Honsová s tím, že první sněžení se objeví již v pátek. Ten bude ve znamení oblačné až zatažené oblohy, přičemž ráno klesne rtuť teploměru k minus šesti až minus deseti stupňům Celsia. "V horských oblastech může být až -15," upozornila Honsová.

Nad bod mrazu se teploty nedostanou ani přes den, kdy by se  měla teplota pohybovat mezi minus čtyřmi a nulou. V 1000 metrech nad mořem bude kolem minus devíti stupňů Celsia. V pátek i v nížinách napadne do 4 centimetrů nového sněhu, v horských oblastech i více.

Sobota bude zatažená a sněžit by mělo na celém území. Ranní teploty znovu poklesnou na minus pět až minus devět stupňů Celsia, na horách opět až na -14, přes den se maxima dostanou jeden stupeň nad bod mrazu. "Pocitové teploty však bude snižovat čerstvý vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti až 15 metrů za sekundu," upřesnila Honsová.

Prozatím meteorologové předpovídají, že by v sobotu mohlo napadnout na horách až 15 centimetrů nového sněhu, v nížinách do 10 centimetrů. Díky větru se mohou na silnicích objevit sněhové jazyky, případně závěje.

Zataženou oblohu předpovídají meteorologové i na neděli. Sněžení by se mělo vyskytovat již pouze místy. Ranní minima i odpolední nejvyšší teploty zůstanou na sobotních hodnotách.

Třebaže podobné počasí mnoha lidem připadá neobvyklé a v březnu již očekávají brzký příchod jara, Honsová připomněla, že loni sněžilo ještě 21. března a například v roce 2006 leželo v hlavním městě počátkem měsíce ještě 20 centimetrů sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám