Hlavní obsah

TOP 09 nasadila Moldana proti Bratskému z ODS

Právo, Lukáš Bek, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě největší strany už teď mají prakticky jasno, kdo se za ně na podzim postaví do boje o horní parlamentní komoru. ODS i ČSSD nasadily většinou ostřílené harcovníky. V senátních volbách se chce prosadit také TOP 09.

Foto: Stanislav Peška , ČTK

Poslanec ODS Petr Bratský s předsedkyní Konfederace politických vězňů Naděždou Kavalírovou na galerii sněmovny.

Článek

Za Schwarzenbergovu stranu bude podle očekávání kandidovat například bývalý ministr životního prostředí a současný senátor za ODS Bedřich Moldan.

Zvolen byl za Kutnohorsko, kde se nyní chystá kandidovat místopředsedkyně Sněmovny a přítelkyně šéfa ODS Mirka Topolánka Lucie Talmanová. Moldan však bude nyní svůj post obhajovat v Praze 6, kde se postaví mimo jiné proti poslanci ODS Petru Bratskému. Senátorský mandát tam končí předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi. Ten je nyní lídrem do sněmovních voleb v Praze.

V Praze 10 bude mandát obhajovat senátor a antikomunistický aktivista Jaromír Štětina. Ten byl před šesti lety zvolen za zelené, nyní bude hájit barvy TOP 09.

V Brně se čeká souboj lékařů

Jedním z obvodů, který bude nejspíš přitahovat hodně pozornosti, je Brno-venkov. V něm se utkají hned tři lékaři. ODS chce nominovat exministra zdravotnictví Tomáše Julínka.

Proti němu má nastoupit za soc. dem. bývalý děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jan Žaloudík. Tento špičkový onkolog přišel na počátku roku o práci v Masarykově onkologickém ústavu. Výpověď dostal od ředitele Jiřího Vorlíčka, kterého do čela instituce postavil právě Julínek coby ministr, což soc. dem. ostře kritizovala.

Do hry zasáhne další lékař, starosta Ivančic Vojtěch Adam, kterého nasazuje KSČM.

K zajímavému souboji dojde také v obvodě Český Krumlov, kam proti senátorovi za ODS Tomáši Jirsovi soc. dem. nominovala expremiéra a bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidlu.

Rovněž v obvodě Tábor chtějí soc. dem. využít známou tvář, tentokrát exposlance a svého ekonomického experta Jana Mládka. „Nominován jsem byl 10. února,“ sdělil Právu Mládek. Tomu se má postavit současný senátor ODS Pavel Eybert.

Moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD) potvrdil Právu, že byl navržen do podzimního klání. „Nominaci jsem obdržel od okresní organizace ČSSD v Bruntále,“ uvedl. V regionu je nyní senátorem Jiří Žák z ODS, který chce o svůj post znovu bojovat.

ODS budou obhajovat 18 křesel, ČSSD nulu

Za ODS budou nejspíš o funkci znovu bojovat všichni současní senátoři s výjimkou Vlastimila Sehnala na Blanensku. Občanští demokraté přitom půjdou do voleb v nevýhodě. Musí totiž obhajovat 18 mandátů z celkem 27, tedy ze třetiny 81členného Senátu, do níž se každé dva roky volí.

Naopak soc. dem. může jen vydělat, protože v minulých volbách nezískala ani jeden mandát. Nelehký úkol bude mít TOP 09 vzhledem k tomu, že má nyní ve hře šest senátorů, kteří přešli do jejího klubu. Lidovci a komunisté obhajují po jednom mandátu.

Pozornost bude nejspíš upřena na Kutnohorsko, kde proti Talmanové nejspíš nastoupí soc. dem. místostarosta Čáslavi Jaromír Strnad.

Balín na vlastní pěst?

O své křeslo bude muset bojovat rovněž předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Za lidovce už nebude obhajovat mandát Rostislav Slavotínek v obvodu Brno-město. Za TOP 09 chce znovu do Senátu například Ludmila Müllerová v obvodu Ústí nad Orlicí. Naopak exministr kultury Václav Jehlička, který je rovněž v klubu TOP 09, už do voleb nepůjde.

Otázkou je, zda na Mostecku bude současný senátor Vlastimil Balín kandidovat za KSČM. Její vedení ho kvůli vnitrostranickým sporům odvolalo z funkce šéfa mostecké stranické organizace. O nominaci se rozhodne v březnu.

Balín před časem Právu řekl, že v případě neúspěchu by šel do voleb sám za sebe jako nezávislý. Jako o možném uchazeči o senátorský post na Mostecku za KSČM se mluví například o starostovi Lomu Josefu Nétekovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám