Hlavní obsah

USA odmítly českého Roma, který pohladil Obamu

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rom Jaroslav Suchý, známý tím, že pohladil amerického prezidenta Baracka Obamu během jeho návštěvy v Praze, měl v úterý odletět do USA, kde chtěl požádat o azyl. Amerika však zatím tento pokus zastavila v zárodku. Už na pražském letišti v Ruzyni nesměl Suchý nastoupit do letadla.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Suchý proslul jako "Muž, který pohladil Obamu"

Článek

„Řekli mi, že mám neplatnou ESTA (elektronický systém cestovní autorizace ESTA, odkud musí cestovatel do USA získat souhlas s cestou do USA po zrušení víz, pozn. red.),“ postěžoval si Právu Suchý pár minut po jedenácté, kdy jeho let s mezipřistáním v Londýně startoval.

„Vůbec mě neodbavili. Musel jsem vrátit palubní lístek a není jisté, jestli mi Student agency vůbec vrátí peníze za letenku,“ dodal Suchý, který si to z letiště namířil přímo na americkou ambasádu v Praze.

„Byli jsme informováni o tom, že českému občanovi, který chtěl cestovat v rámci amerického Programu bezvízového styku, nebylo umožněno nastoupit cestu spojem British Airways do Spojených států. Program bezvízového styku je určen pouze těm cestujícím, kteří do USA jedou na krátkou obchodní či turistickou cestu. Ti, kteří chtějí do USA cestovat za jiným účelem, si musí zažádat o americké vízum,“  uvedl v oficiální reakci tiskový mluvčí Velvyslanectví USA v Praze John Vance.

Většina Čechů je prý xenofobní a rasistická

Suchý v únoru prohrál soudní spor, v němž tvrdil, že byl státem diskriminován zařazením do zvláštní školy kvůli romskému původu. Právě údajná diskriminace v přístupu ke vzdělání a při získávání práce je podle něj hlavním důvodem, proč se rozhodl žádat o azyl v USA.

„Většina českého národa je šovinistická, xenofobní a rasistická,“ uvedl Suchý den před plánovaným odletem do floridského Miami. Kromě svých vlastních soudních kauz chtěl imigračním úředníkům v USA prezentovat také případ rasového útoku, jehož obětí se loni v dubnu ve Vítkově stala dvouletá Natálka.

Ve svých soudních sporech chce Suchý pokračovat ze zahraničí, jako to dělal při své loňské cestě do Kanady, kde azylové řízení nakonec nedokončil a vrátil se domů.

Kromě sporů s ministerstvem školství a poslankyní Kateřinou Jacques, které oba zatím prohrál (v obou podává dovolání k Nejvyššímu soudu), rozehrává v Praze ještě občanskoprávní žalobu na majitele restaurace, který ho odmítl přijmout jako pracovní sílu do kuchyně kvůli Suchého domnělé homosexuální orientaci.

Suchý od něj minulý týden odmítl nabízenou omluvu a žádá soud o přidělení právního zástupce ve sporu o půlmiliónové odškodnění.

Reklama

Související témata:

Související články

Jste bukvice, odmítl hostinský uchazeče o práci

„Vy jste bukvice, ne?“ „Prosím?“ „Vy jste buzerant, ne?“ Tak měl probíhat přijímací pohovor při náboru pracovní síly do kuchyně v jedné z pražských restaurací....

Výběr článků

Načítám