Hlavní obsah

O plzeňská práva je stále zájem, hlásí se tam 2500 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Skandály zmítaná právnická fakulta v Plzni si nemůže stěžovat na nedostatek zájemců o studium. Ani aféry ohledně neoprávněného udělování doktorských titulů studenty neodradilo, ke studiu bakalářského oboru veřejná správa a magisterského oboru právo se přihlásilo zhruba 2500 uchazečů. Jde sice o pokles oproti minulému roku, ale jen velmi nepatrný.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Děkan právnické fakulty Jiří Pospíšil

Článek

Vloni bylo 2800 uchazečů. Přijato letos bude 350 lidí, šanci tak má přibližně každý sedmý zájemce. V úterý to sdělil proděkan Petr Bezouška.

"Máme 2000 uchazečů, kteří už jsou přihlášeni a mají zaplaceno. Tento týden budeme ještě zpracovávat písemně podané přihlášky, odhadujeme ale oficiálně 2500 přihlášených," uvedl. Zájemci se o studium mohli hlásit do konce února. Podle Bezoušky nejde o žádný zásadní pokles a vzhledem k menšímu populačnímu ročníku se dá říci, že je zájem stejný jako v roce 2009, tedy v době před vypuknutím aféry.

"Je to vyšší číslo, než jsem čekal. Máme radost, že do nás uchazeči vkládají důvěru, pro školu je to velmi důležité," uvedl děkan fakulty Jiří Pospíšil. Podle něj si práva díky výraznému přetlaku budou moct vybrat kvalitní studenty. Oproti loňskému roku fakulta přijme asi o stovku méně lidí, do magisterského oboru chce 250 zájemců, do bakalářského 100.

Nižší počet přijímaných vedení přizpůsobilo velikosti školy. Současně upozornilo, že nebude přijímat na odvolání. Nebude se tak opakovat postup bývalého vedení, které na odvolání přijímalo obrovské množství zájemců. To také kritizovala akreditační komise. Rozhodujícím kritériem se od letošního roku stává výsledek testů Scio.

Aféra na plzeňských právech vypukla vloni v září. Svých postů se poté vzdali tehdejší děkan Jaroslav Zachariáš a proděkan Milan Kindl. Nové vedení v čele s Pospíšilem poté přistoupilo na testy Scio a zahájilo reformu, jež má fakultu zachránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám