Hlavní obsah

Vláda odmítla zvýšení soudních poplatků

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda na svém pondělním zasedání nesouhlasila s návrhem resortů spravedlnosti a financí na zvýšení soudních poplatků. Na tiskové konferenci po jednání to oznámil premiér Jan Fischer.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová

Článek

Novela zákona o soudních poplatcích měla vedle dalšího ulevit přetíženým soudům a motivovat účastníky sporů ke smírným mimosoudním dohodám.

Premiér v odůvodnění lakonicky konstatoval, že návrh z pera ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové "neobdržel potřebnou většinu".

Následně doplnil, že někteří z ministrů by "neuměli déle žít" s tím, aby přijetím této novely došlo k omezení přístupu soudního dovolání pro některé občany.

Kabinet naopak podpořil novelu trestního řádu, kterou připravil bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Ta má zajistit, aby oběti trestných činů mohly žádat o náhradu nemajetkové újmy již v rámci trestního řízení a nemusely se na soud obracet opakovaně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám