Hlavní obsah

Radnice zasypaly žádosti o odškodnění kvůli úrazům na chodnících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice přestaly sice strašit zasněžené a neupravené chodníky, starostí s novým tzv. chodníkovým zákonem, který přenáší povinnost o jejich bezpečnost na vlastníka, tedy většinou obce, se nezbavily. Teď je představují stovky žádostí postižených chodců o náhradu škody za úraz v zimě.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Jen v Praze zatím ohlásilo úraz a požádalo o odškodnění 550 lidí. „Rovnou to předáváme pojišťovně,“ uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Podle náměstka olomouckého primátora Svatopluka Ščudlíka (ČSSD) se v jejich městě, kde bylo podáno zatím dvacet žádostí, jedná hlavně o zlomeniny, vykloubená ramena či naražená žebra po pádu na zasněženém či umrzlém chodníku.

Hlavně zlomeniny, ale i rozbitá kytara

„V jednom případě žádá o odškodnění také majitel auta, na které spadla větev, a chodec, který si při pádu zničil kytaru, kterou měl na zádech,“ konstatoval mluvčí olomouckého magistrátu Ivan Rašťák.

„Naprostá většina úrazů se přihodila lidem v důchodovém věku. Převážně se jedná o úrazy končetin po uklouznutí na zmrazku, například po vystupování z autobusu. Nejčastější jsou zlomeniny zápěstí a poranění kotníku,“ uvedla Eva Markgrafová z tiskového oddělení Městského úřadu v České Lípě.

Pro mnohé radnice je i zajímavé zjistit, kde docházelo k úrazům nejčastěji. Na radnice čtyř největších plzeňských obvodů například už dorazilo na šedesát žádostí o vyřešení úrazů na namrzlých nebo zasněžených chodnících. „Nejvíce, zhruba polovina, jich přišlo ze sídlišť na Severním Předměstí,“ řekla Právu mluvčí plzeňského magistrátu Edita Vighová.

Rozdíly ve městech

Značné rozdíly jsou přitom i v podobných městech. Například kladenský magistrát dostal od loňského začátku zimy dosud 32 žádostí o odškodnění za úrazy. Mladoboleslavský magistrát řeší jen pět úrazů.

„Ani jeden případ zatím nebyl uzavřen a zatím ani nevíme, o jakou částku by se mělo přibližně jednat. Lidé obecně žádají o odškodnění, ale není vyčíslené,“ uvedla mluvčí mladoboleslavské radnice Hana Koišová.

Obdobné je to i v Kladně. „Město je pojištěné, takže všechny spisy podstupujeme pojišťovně. K soudním přím není žádný důvod,“ sdělil kladenský mluvčí Vilém Frček.

V řadě případů radnice ani netuší, kolik je bude odškodnění stát. Rozhodující budou závěrečné lékařské posudky. „Jak velká bude výše odškodného, zatím nevím, protože lidé jsou stále ještě v pracovní neschopnosti,“ řekl Právu mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych.

Na odškodnění je nárok i po třech letech

Podle radnic přitom není nutné s žádostmi o odškodnění spěchat. „Lidé ale mohou uplatňovat škodu až poté, co dojde k jejich úplnému vyléčení. Takových lidí přišlo od začátku roku dvanáct. Musí mít lékařskou zprávu a vyjádření svědků, že došlo ke zranění právě na městském majetku. Nárok na odškodnění mají lidé i po třech letech od úrazu,“ upřesnila mluvčí budějovického magistrátu Jitka Welzlová.

Reklama

Výběr článků

Načítám