Hlavní obsah

Odbory: Pokud nepomůže čtvrteční stávka, budou další

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda Odborových svazů dopravy Luboš Pomajbík v neděli na ČT připustil, že v případě, že senátoři ODS zablokují úpravu zdanění zaměstnaneckých benefitů, dojde na sérii dalších stávek. Odbory se obávají, že by zaměstnanci mohli v budoucnu o benefity přijít. Petr Bendl to odsoudil jako politický tlak.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda ODS Petr Bendl ohlášení odborářů tvrdě odsoudil. Mluvil o politickém tlaku.

Článek

Pomajbík na přímé otázky, zda hrozí po čtvrteční stávce série dalších podobných protestů, odpověděl vyhýbavě s tím, že odbor dopravy má za cíl najít řešení. "Jednoznačně to má podporu,“ připustil nakonec Pomajbík.

Exministr dopravy Petr Bendl (ODS) nato vyjádřil překvapení "nad tímto způsobem jednání“. Chystání dalších stávek údajně nečekal a považuje to za neodpovědné jednání.

"Vyhrožovat další sérií stávek je nekorektní a nefér. Je evidentní, že jde o politický boj,“ prohlásil Bendl. Nelíbilo se mu rovněž, že se do problému zatahuje veřejnost, která s ním nemá nic společného.

Podle Pomajbíka má protest dopravců širokou podporu odborů všech odvětví. Nevyloučil proto, že může dojít i k masivním protestům ostatních odborů.

Hrozba stávky vyvolala legislativní nouzi

Odboráři žádají změnu zákona o zvýšení DPH ze zaměstnaneckých benefitů, podle níž se mají benefity danit ze skutečné tržní ceny. Podle Pomajbíka staví zákon zaměstnavatele do složité pozice. Kvůli nepřehlednosti a z obav před kontrolami by mohli zaměstnavatelé benefity zrušit úplně, domnívá se šéf dopravního odboru.

Občanští demokraté pokládají hrozbu stávky za zpolitizovanou s tím, že někteří odboráři figurující na kandidátkách ČSSD, se před volbami chtějí zviditelnit. Soc dem. požadavky odborářů podpořili.

Kvůli hrozbě stávky budou o benefitech poslanci jednat ve stavu legislativní nouze. Podle vlády Jana Fischera by totiž stávka měla hluboký negativní hospodářský dopad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám