Hlavní obsah

Tání v Česku zvyšuje hladiny řek, vyhlašují se povodňové stupně

Aktualizováno

Tání sněhu v posledních dnech v Česku výrazně zvýšilo hladiny řek, povodňové stupně v sobotu dopoledne platily na 14 místech. Nejvyšší druhý stupeň, tedy pohotovost, byl na Novohradce v Uhřeticích na Chrudimsku a ve Staňkově na Radbuze na Plzeňsku.

Foto: Alexandra Mlejnková, ČTK

Druhý povodňový stupeň byl vyhlášen v sobotu na Novohradce v Uhřetické Lhotě na Chrudimsku. Rozvodněná říčka zaplavila zahrady.

Článek

Dalších 12 řek v západních, středních a východních Čechách a na Moravě mělo při setrvalé výšce hladin první stupeň, to znamená bdělost.

Na východě Čech na první stupeň vystoupala Dědina v Mitrově na Rychnovsku a Loučná v Dašicích na Pardubicku. V západních Čechách je bdělost na Radbuze, Berounce a Klabavě.

Meteorologové varovali, že na Radbuze, Úhlavě a Klabavě by mohla voda dosáhnout druhého stupně. Ve středních Čechách je první stupeň na Doubravě ve Žlebech a na Berounce ve Zbečně.

Na Moravě je první stupeň na různých úsecích řeky Moravy, na Romži ve Stražisku, v Bystřici v Bystřičce nad přehradou a v Opavě v Děhylově.

Na horách ideální podmínky pro lyžování

Meteorologové předpovídají, že v sobotu bude v Česku polojasno až oblačno, na horách ojediněle přeháňky, ve výšce nad 800 metrů sněhové. V neděli má být oblačno až zataženo a občasný déšť na většině území.

Záplavy velkého rozsahu by ale zatím nemusely hrozit. Příští týden se má totiž podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu ochladit až o deset stupňů - noční teploty mohou klesnout až na minus osm stupňů Celsia a přes den má být maximálně nula. Koncem týdne se k dešťovým srážkám přidají i sněhové.

I přes velmi teplé počasí jsou na horách stále dobré podmínky k lyžování. Na většině hor v Česku leží několik desítek centimetrů sněhu. [celá zpráva]

Anketa

Připravujete se nějak na případné záplavy?
Ano
5,7 %
Ne
94,3 %
Celkem hlasovalo 13205 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám