Hlavní obsah

ČSSD vytahuje do voleb se Švejnarem, Haškem a Kohoutem

Právo, Jan Rovenský
Aktualizováno

Michal Hašek, Martin Pecina, Jan Kohout a nečekaně i Jan Švejnar – to je čtveřice jmen, která by měla obohatit kandidátku soc. dem. v květnových volbách do Sněmovny. Právu to potvrdily nezávisle na sobě dva dobře informované zdroje.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jan Švejnar

Článek

Jak již Právo informovalo, ministr vnitra Pecina by se měl postavit do čela pražské kandidátky a šéf diplomacie Kohout by měl vést soc. dem. v Plzeňském kraji. Oba tvrdí, že žádnou nabídku nedostali, ale pokud by se tak stalo, nejspíš by na ni kývli.

„Změny, k nimž by došlo jedině na pozici lídrů, musí schválit ještě ústřední výkonný výbor a ČSSD chce, aby s tím souhlasily i místní organizace. Pecinova kandidatura v hlavním městě jako jedničky je jistá. Co se týče Kohoutovy nominace, jednání s Plzeňáky se stále vedou. „Tam není úplná shoda a bude se muset lámat,“ prozradil Právu zdroj.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničí Jan Kohout.

Ten dále potvrdil, že se na nejvyšší úrovni soc. dem. usiluje o nasazení někdejšího kandidáta na prezidenta a ekonoma Jana Švejnara na pozici jedničky v Královéhradeckém kraji a také o tom, že se do Sněmovny chce vrátit šéf asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

„U Švejnara je situace obtížnější, jelikož chce kandidovat jen v Praze. Je tedy možné, že z celé věci sejde. Hašek usiluje o návrat do parlamentu a spekulovalo se o tom, že by kandidoval jako dvojka za (prvním místopředsedou soc. dem. Bohuslavem) Sobotkou,“ dodal zdroj.

Taková možnost však po včerejšku padá, Hašek by tedy případně musel kandidovat místo Švejnara v Královéhradeckém, Pardubickém či Karlovarském, kde listiny vedou poslanci soc. dem, kteří nejsou tak mediálně známí. V Královéhradeckém kraji to je Hana Orgoníková, v Pardubickém Miroslav Váňa a v Karlovarském Jaroslav Fiala. ČSSD by případným přesunutím Orgoníkové ztratila jedinou ženu na pozici jedničky.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Poslanec a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Podle jiného se Hašek snaží posílit svoji pozici ve straně, dostat se do centra dění a šéfovat ministerstvu zemědělství. Sám hejtman hlasy, že by měl v těchto volbách ambice dostat se do Sněmovny, v minulosti opakovaně popřel.

Jsou to bláboly, tvrdí Paroubek

ČSSD doufá, že známé tváře přimějí voliče hodit hlas právě soc. dem. a také přitáhnou k volbám nové voliče. Oficiálně vedení strany jakékoli změny odmítá, v kuloárech se však o nich mluví již několik týdnů. Že dojde k rošádám by se mohlo usuzovat také z toho, že na internetových stránkách ČSSD se nominace objevují na kandidátní listině pro volby 2009.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Martin Pecina

Předseda ČSSD Jiří Paroubek na dotaz, zda může potvrdit změny na kandidátkách, odpověděl, že o tom nic neví. „Když bychom něco chtěli dělat, tak bychom to asi udělali dřív, protože 13. března máme programovou konferenci. Je to úplný blábol,“ řekl Právu Paroubek.

Také první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka odmítl, že by se Hašek měl ucházet o místo poslance v jeho regionu. „Žádné změny na kandidátce v Jihomoravském kraji se nechystají a nebudou,“ ujistil Sobotka.

V kuloárech se však hovoří jinak. Vedení soc. dem. plánuje změny prosadit právě až v rámci programové konference v polovině března, jen 10 dnů předtím, než strany budou muset kandidátky odevzdat.

Největší bitvu mezi stranami slibuje Praha – 1. místopředseda ODS David Vodrážka jde do boje společně s primátorem Pavlem Bémem, v hlavním městě dále kandiduje šéf KDU-ČSL Cyril Svoboda, lídr zelených Ondřej Liška, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a komunistický poslanec Jiří Dolejš (toho chce však pražská buňka KSČM vyřadit).

Podle interních průzkumů ČSSD má totiž poprvé v dějinách strana možnost porazit ODS v hlavním městě a vedení partaje se domnívá, že Pecina je k tomuto účelu způsobilejší kandidát, než je šéf soc. dem. v Praze Petr Hulinský.

Švejnarův tajemník informace popírá

Profesor ekonomie a bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar však nepřímo popřel, že by se mohl stát jedním z volebních lídrů ČSSD. S nikým o takové možnosti prý nejednal. Vyplývá to z prohlášení jeho tajemníka Daniela Hermana pro ČTK.

"Pan profesor Švejnar nevedl žádná jednání, která by zavdávala příčinu ke zprávám v dnešním tisku ohledně jeho kandidatury v letošních květnových parlamentních volbách," uvedl Herman.

Reklama

Výběr článků

Načítám